Malaysia

FAM tak benarkan pemain naturalisasi mewakili skuad Harimau Malaya ?

Baru-baru ini laman facebook rasmi Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) telah mengeluarkan kenyataan mereka mengenai, “Lampu Hijau hanya diberikan kepada pemain berdarah campuran bukan pemain naturalisasi.”

'LAMPU HIJAU' FAM HANYA UNTUK PEMAIN BERDARAH CAMPURAN, BUKAN PEMAIN NATURALISASI1. Perbezaan antara pemain berdarah…

Posted by Football Association of Malaysia (Official) on Saturday, June 10, 2017

Menurut mereka, pemain berdarah campuran dan pemain naturalisasi membawa maksud yang berbeza. Pemain berdarah campuran adalah pemain yang sama ada dilahirkan di negara Malaysia, di mana ibu bapa kandung mereka dilahirkan di negara Malaysia atau datuk atau nenek kandung mereka dilahirkan di negara Malaysia. Mereka ini mempunyai hubungan susur galur di Malaysia.

Pemain naturalisasi pula merupakan pemain yang telah memperolehi kewarganegaraan melalui tempoh masa mereka berada di Malaysia atau mana-mana kriteria lain yang dikuatkuasakan oleh kerajaan. Mereka ini tidak mempunyai sebarang hubungan susur galur di Malaysia.

Pemain Pahang, Mohamadou Sumareh adalah antara pemain asing yang sudah lama tinggal di Malaysia. Gambar : NSTP/ MUHD ASYRAF SAWAL

“Kita tidak boleh leka dengan keghairahan kita untuk meningkatkan mutu bola sepak di negara ini dengan memilih pemain naturalisasi yang tiada hubungan susur galur dengan negara kita kerana ini akan mengehadkan peluang di dalam sistem bola sepak untuk pemain muda yang sedang dibangunkan serta telah mensabotaj semua perancangan pembangunan masa hadapan yang telah dirangka disebabkan kerana kekurangan peluang di bahagian atas piramid oleh kerana kemasukan pemain naturalisasi yang berlebihan.”

“Pemain berdarah campuran adalah berbeza dimana mereka mempunyai hak kelahiran mereka untuk bermain demi negara. Tambahan pula, berapa ramaikah pemain-pemain berdarah campuran yang boleh dicari sekiranya pintu kemasukan dibuka untuk pemain naturalisasi. Pasaran bola sepak tidak boleh ditakluki oleh pemain berdarah campuran. Tetapi ianya boleh ditakluki oleh pemain naturalisasi kerana sesiapa sahaja boleh dinaturalisasikan.”

“Pihak yang menguruskan bola sepak telah lama meneliti pemain-pemain dari konfederasi berbeza yang telah didaftarkan dalam Liga Asia tempatan sebagai pemain Asia oleh kerana pasport Asia yang telah diperoleh oleh pemain ini. Ini merupakan masalah yang sebenarnya dihadapi di seluruh Asia dan Malaysia yang tidak sepatutnya ditambah di dalam dilema ini.”

“Kita tidak perlu menjadi terlalu naif untuk berfikir bahawa pemain dari benua lain yang memohon pasport Malaysia hanya berminat untuk bermain untuk Malaysia sahaja. Tidak mustahil pemain-pemain ini akan menggunakan pasport Malaysia mereka sebagai pemain Asia untuk bermain di liga lain yang mana mereka mungkin sepatutnya tidak layak.”

FAM bimbang pemain naturalisasi akan salah guna passport Malaysia

“Pasport Malaysia adalah sangat berharga kerana pemilik diberikan visa sewaktu tiba atau visa akses percuma ke negara-negara seperti United Kingdom, Jepun dan sebagainya. Oleh itu, pemain yang menggunakan medium bola sepak untuk mendapatkan pasport Malaysia mungkin mempunyai niat yang berbeza berhubung dengan sekatan perjalanan yang mungkin wujud pada pasport asal mereka.”

Pandangan netizen mengenai isu pemain naturalisasi