Luar Negara Berita

Taman tema Lionel Messi bakal dibuka pada tahun 2019

Sebuah taman tema yang menggunakan nama bintang Barcelona, Lionel Messi bakal dilancarkan di China. The Messi Experience Park (MEP) akan dibina di Beijing dan dibuka pada awal tahun 2019 dan mempunyai pelbagai tarikan kepada pengunjung yang berkaitan dengan Messi sendiri.

Projek taman tema Messi ini dibina dengan kerjasama Chinese broadcaster Phoenix Group dan syarikat media Sepanyol (Mediapro). Ia mempunyai 20 tarikan dalaman dan luaran dalam 42,000 ruang meter persegi yang akan membawa pelawat kepada dunia Messi.

http://gty.im/691166284

“Saya berharap untuk menyediakan mereka dengan pengalaman yang mereka tidak pernah ada sebelum ini dan menggalakkan orang untuk bermain bola sepak pada usia yang lebih awal,” kata Messi.

Pengarah Mediapro, David Xirau berkata taman tema ini akan menggunakan teknologi terkini yang paling maju untuk menggabungkan tarikan dengan ruang untuk bermain sukan yang paling popular di dunia.

Syarikat-syarikat dari China telah melabur begitu banyak dalam kelab luar negara sejak kebelakangan ini sebagai menyahut seruan Presiden Xi Jinping untuk membangunkan industri bola sepak bertaraf dunia. China juga bercita-cita tinggi meningkatkan taraf liga bolasepak mereka dengan membawa masuk beberapa pemain bertaraf dunia. 

http://gty.im/691166236

Messi adalah pemain yang menerima bayaran tertinggi di Barcelona, ​​mempunyai pendapatan kira-kira 40 juta ($61m) setiap tahun, yang dijangka meningkat pada musim panas ini kerana beliau dijangka menandatangani kontrak jangka panjang yang baru dengan Barcelona, di mana kontrak semasanya tamat pada tahun 2018.

Hak imej Messi telah menjadi perhatian sejak beliau didakwa mengelakkan cukai yang dikenakan ke atas pendapatan komersial beliau antara tahun 2009 dan 2011. Beliau didapati bersalah atas penipuan cukai bersama-sama dengan bapanya Jorge tahun lepas, dan berdepan hukuman penjara 21 bulan dan didenda 2 juta euro.

Rayuannya ditolak oleh Mahkamah Agung bulan lalu walaupun beliau tidak mungkin akan pergi ke penjara.