Liga Perdana Berita

Arne Slot membuatkan Liverpool berasa jelas dengan memberikan amaran halus kepada Arsenal dan Man City

Ketua jurulatih baharu Liverpool, Arne Slot, menghantar amaran jelas kepada Manchester City dan Arsenal menjelang musim 2024/25 apabila menyentuh peranannya sebagai bos baharu pasukan Reds dengan niat bersungguh-sungguh untuk mencabar kedua-dua kelab itu bagi merebut gelaran teratas Liga Perdana pada musim sulungnya.

Pelatih Belanda itu secara rasmi memulakan kerjayanya sebagai ketua jurulatih baharu Liverpool pada 1 Julai, menggantikan Jurgen Klopp yang mempunyai tempoh sembilan tahun yang sangat berjaya di Anfield.

Kelab Merseyside itu berakar umbi dalam perebutan kejuaraan sehingga prestasi mereka merosot pada April dan Mei, akhirnya menduduki tempat ketiga dan sembilan mata di belakang juara City, manakala The Gunners merebut kejuaraan sehingga ke hadapan tetapi juga hampir terlepas, dengan Sky Blues memenangi kejuaraan Liga Perdana keempat berturut-turut.

“Jika kami melakukan apa yang kami perlu lakukan, kami akan menjadi lebih dekat dan pada akhirnya kami akan memenanginya,” kata Mikel Arteta dengan tegas selepas perlawanan terakhir.

“Bila? Saya tidak tahu. Tetapi jika kita terus mengetuk dan menjadi begitu rapat, akhirnya ia akan berlaku.”

Arsenal boleh agak pasti mereka bukan satu-satunya yang bersungguh-sungguh ingin mencabar Man City sekali lagi – berharap untuk memenangi kejuaraan Liga Perdana pertama mereka sejak 2004 – kerana mereka perlu meningkatkan kedudukannya kerana Slot percaya pasukan Liverpool telah apa yang diperlukan untuk menjadi pesaing yang serius.

“[Sebuah] pasukan yang bagus, pemain yang bagus, berjaya berada di atas untuk masa yang sangat lama, tetapi saya fikir pada akhirnya kita semua akan suka melihat Liverpool sedikit lebih tinggi daripada tempat ketiga dan inilah cabaran yang kita hadapi. sekarang – untuk membina daripada apa yang kita ada,” kata Slot kepada laman web rasmi Liverpool.

“Saya mempunyai semua keyakinan dalam perkara ini kerana pemain, bahawa kami boleh menambah beberapa perkara di mana kami berharap dapat memperoleh lebih sedikit mata daripada 82, yang diperlukan dengan pasukan seperti Arsenal dan City, untuk berakhir dengan harapan lebih tinggi. berbanding musim ini.”

Dia menambah: “Terdapat perubahan tetapi perubahan itu diharapkan tidak begitu besar, kerana kami masih mempunyai pemain yang sama, kami masih mempunyai peminat yang sama – dan jika kedua-duanya akan melakukan kerja yang sama, itu akan membuat hidup saya lebih mudah! Saya menjangkakan mereka akan muncul semula pada musim akan datang, dan perkara yang sama untuk pemain saya akan melakukan segala-galanya mengikut minat dan kuasa saya untuk memimpin pasukan dengan cara yang terbaik.”

Pemain Belanda itu pastinya akan membawa bersama idea-idea segar dan mentaliti kemenangan, setelah membimbing Feyenoord merangkul kejuaraan liga pertama mereka dalam tempoh enam tahun pada 2023.

Arteta, bagaimanapun, percaya The Gunners berada di landasan yang betul. Ketika disoal sama ada memenangi kejuaraan memerlukan 100 mata, pemain Sepanyol itu berkata: “Ya. Tetapi saya berada di sana [di Man City] apabila kami membuat 100 mata jadi saya tahu apa yang diperlukan. Saya tahu apa yang berlaku dan ini adalah tahapnya.

“Tiada siapa yang perlu menjelaskan tahap itu kerana saya berada di sana empat tahun setiap hari dan saya tahu apa yang perlu kami lakukan jika kami akan sampai ke sana. Bukan sahaja untuk satu musim, tetapi untuk selebihnya, tetapi kami berada di jalan yang betul, perjalanan yang betul dan untuk melihat evolusi yang berlaku begitu cepat, saya tidak pernah melihatnya sebelum ini, jadi, kita berada di trajektori yang betul dan sekarang kita perlu benar-benar menarik gigi dan menggigitnya kerana kita benar-benar mahukan lebih banyak lagi.”