Liga Perdana Berita

Walaupun bola sepak mungkin tidak mrnstik, pemandangan berbagai air terjun yang mempesonakan di Old Trafford mungkin berbaloi untuk dikunjungi

Kebocoran air hujan Old Trafford yang terkenal sekali lagi tercetus – dan kali ini dengan dendam dan kemarahan yang sepadan dengan bencana akhir zaman – ketika langit terbuka pada hari Ahad hujung minggu ini apabila Manchester United tewas 1-0 kepada Arsenal, dengan kesedihan semasa beberapa sketsa kebocoran dari bumbung dan banjir dari dalam stadium mungkin peringatan simbolik yang suram tentang kejatuhan berterusan kelab di bawah pemilikan Glazer.

Walaupun nampaknya penting, segera dan paling penting bagi bos INEOS dan pasukan baharunya – yang telah ditapis dengan teliti untuk memenuhi prasyarat paling tepat untuk mengisi kekosongan jawatan pengurusan tertinggi di Old Trafford – untuk menahan penurunan dekad lama kelab itu di atas padang secepat mungkin, persoalan yang kini secara tidak sengaja kelihatan lebih besar daripada penghinaan yang dihadapi oleh semua dan pelbagai di kelab adalah yang mana yang perlu diperbaiki terlebih dahulu – pasukan atau stadium?

Pertemuan Manchester United yang sangat dinanti-nantikan menentang Arsenal di Teater Impisn [Basah] telah dicemari pada hujung minggu dengan jumlah air hujan yang melimpah turun melalui bumbung terbocor stadium mereka yang luas di Old Trafford yang sama mengerikan dengan pertahanan pasukan selama ini tanpa rasa malu, melepaskan rekod 82 gol dan terkenal meledakkan beberapa kali kelebihan dua gol dalam pelbagai perlawanan sejak permulaan kempen. Nampaknya adegan seperti ini agak simbolik kepada masalah asas di United.

Tontonan yang dihasilkan menyerupai panorama huru-hara berbilang air terjun yang mengalir ke bawah ke kepala penonton yang ditangkap tidak bersedia untuk pembaptisan air. Walaupun ini merupakan malapetaka yang besar, tidak kurang, namun kelab itu telah melihat ia wajar untuk menggunakan brek buat sementara waktu untuk menangguhkan rancangan lama untuk menyelesaikan masalah itu.

Stadium yang pernah menjadi ikonik itu telah dilanda ribut kencang yang melanda Greater Manchester semasa kekalahan 1-0 kepada pasukan Gunners pada Ahad, mengakibatkan banjir berleluasa di beberapa kawasan termasuk terowong pemain, bilik persalinan dan beberapa ruang tempat duduk.

Keadaan keseluruhan jelas dalam mod amaran merah apabila beberapa video mula beredar di media sosial, menunjukkan air limpahan mencurah banyak dari sudut barat daya stadium, dengan air juga kelihatan jatuh dengan cepat, dan membentuk kolam di bawah, tempat duduk dan berhampiran. kawasan temuduga selepas perlawanan dalam terowong juga.

United telah mengumumkan bahawa air terjun di sudut barat daya ini disebabkan oleh limpahan air yang disebabkan oleh jumlah air yang tinggi memasuki sistem saliran bumbung siphonic terlalu cepat.

Mungkin dalam usaha untuk mengurangkan singkatnya keadaan, kelab telah mengakui bahawa terdapat kebocoran ‘sporadis’ di bumbung Old Trafford akibat haus dan lusuh, yang akhirnya menjadi masalah besar semasa tempoh hujan lebat seperti yang berlaku pada Ahad baru-baru ini.

Dalam pembelaan mereka, United telah mempertimbangkan kemungkinan untuk memasang bumbung baharu, walaupun projek yang menelan belanja itu tidak mungkin dilakukan kerana keputusan terakhir hanya boleh dibuat selepas mengambil kira isu pembangunan semula stadium yang lebih besar.

United nampaknya mempunyai rancangan terperinci untuk penggantian bumbung di Sir Bobby Charlton Stand dan ini masih menjadi pilihan dalam pertimbangan. Walau bagaimanapun, ini akan menelan belanja berjuta-juta, apatah lagi mengambil masa beberapa tahun, untuk mencapai dengan kelab berkenaan ia akan menyebabkan gangguan yang ketara kepada operasi stadium.

Sejujurnya, ini bukan kali pertama peminat terjejas akibat bumbung bocor – penyokong basah kuyup oleh aliran air yang menitis di Stretford End pada bulan September ketika United tewas 1-0 kepada Crystal Palace, yang membawa kepada banyak orang. aduan di media sosial.
Dalam insiden lain, hanya beberapa jam sebelum perlawanan derby Manchester pada April 2019, ribut petir yang teruk mengakibatkan air mencurah-curah dari bumbung ke tempat duduk di bawah, sebelum kekalahan 2-0 United kepada City.

United telah dengan cepat menekankan bahawa mereka bukan satu-satunya yang terjejas oleh hujan lebat Ahad, dengan kebocoran dilaporkan di Lapangan Terbang Manchester dan banjir di tempat berdekatan yang menyebabkan pembatalan konsert.

Pada bulan Mac, United menubuhkan Pasukan Petugas untuk menyiasat semua kemungkinan berkaitan pembangunan semula Old Trafford, diketuai oleh Lord Coe dengan kemasukan bekas pemain pertahanan yang bertukar menjadi pakar Sky Gary Neville.

Pilihan yang diterokai termasuk merobohkan Old Trafford dan membina stadium tercanggih baharu di tapak yang sama, projek yang boleh menelan kos sehingga £3 bilion.

Satu lagi kemungkinan adalah untuk membaik pulih Old Trafford, yang tidak semahal merobohkan stadium sepenuhnya atau mengambil masa selama membina arena serba baharu.

Anggaran kos untuk merombak Old Trafford adalah sekitar £1 bilion, tetapi pemilik minoriti baharu Sir Jim Ratcliffe, yang mengetuai pasukan petugas, dipercayai memilih untuk membina stadium baharu.