Liga Perdana Berita

Ole Gunnar Solskjaer berkata pemain Manchester United ‘kecil dan menunjukkan kekurangan cita-cita’

Bekas bos Manchester United, Ole Gunnar Solskjaer, telah membuat pendedahan yang mengejutkan tentang beberapa pemainnya semasa beliau berkhidmat di Manchester United.

Solskjaer telah memilih untuk membuang masa sebagai pengurus di Manchester United, mendedahkan bahawa pemain “tidak mempunyai cita-cita” yang diperlukan di kelab elit dengan prestij dan kedudukan kelab itu.

Diberhentikan daripada tugasnya sebagai pengurus pada November 2021, Solskjaer gagal dan tidak dapat memenangi trofi sepanjang tiga tahun mengendalikan kelab itu. Pemain Norway itu kini merasakan sudah tepat pada masanya untuk mendedahkan bahawa pemain tertentu menolak peluang untuk menjadi kapten pasukan untuk perlawanan tertentu sepanjang tempoh perkhidmatannya.

Pemain berusia 51 tahun itu mendapati ia “kecil” bahawa pemain-pemain tertentu itu tidak pernah mengambil inisiatif untuk memberitahunya secara langsung tentang keengganan mereka untuk memakai lilitan.

“Tiada siapa yang berkata ‘Tidak’ untuk menjadi kapten kelab, ia hanya untuk perlawanan tertentu,” kata Solskjaer pada podcast Stick to Football.

Apabila ditekan lebih lanjut sama ada pemain berkata “Saya tidak mahu menjadi kapten untuk perlawanan ini”, Solskjaer terus memberikan gambaran yang membingungkan tentang pemikiran bekas pemainnya.

“Ya, tetapi mereka tidak mahu mengatakannya sendiri, mereka meminta orang lain datang kepada saya dan mengatakannya. Ia mengecewakan. Ia adalah generasi yang berbeza, Gen Znya. Ia kecil dan menunjukkan kekurangan cita-cita.”

Pemain Norway itu kemudiannya mengetengahkan bagaimana pemain terbabit akan menjauhkan diri daripada tumpuan semasa masa sukar di kelab sambil turut menjejaki individu yang cukup berani untuk berada di hadapan untuk menghadapi soalan sukar yang dilemparkan kepada mereka dalam temu bual pra-perlawanan.

“Ramai pemain berkata tidak untuk melakukan temu bual pra-perlawanan, tiga soalan,” jelas Solskjaer.

“Anda mempunyai pilihan, Bruno Fernandes sentiasa melakukannya, Harry Maguire sentiasa melakukannya, Victor Lindelof] melakukannya, David De Gea melakukannya, Luke Shaw melakukannya. Yang lain bimbang tentang soalan, jadi lebih suka untuk tidak melakukannya ia.

“Anda mungkin takut dengan keseluruhan reaksi, tetapi anda juga memahami beberapa kesihatan mental pemain.”

Bekas kapten Manchester United, Gary Neville kemudiannya menimbulkan persoalan mengapa pemain tertentu akan menolak penghormatan untuk menjadi ketua pasukan.

“Ia membuatkan saya berasa bimbang untuk mereka [pemain] dalam erti kata, apakah keadaan fikiran mereka untuk benar-benar menolak salah satu anugerah terhebat yang boleh anda miliki?” Neville berkata pada podcast Stick to Football, dibawakan kepada anda oleh Sky Bet.

“Saya tidak fikir ia lemah, mereka pasti berada di tempat yang buruk untuk mengecil daripada tanggungjawab.”