Liga Perdana Berita

Jurgen Klopp optimis mengenai jangkaan pramusim Liverpool dan mengeluarkan amaran gelaran Man City

Bos Liverpool, Jurgen Klopp, percaya pasukannya melangkaui jangkaannya dalam Liga Perdana musim ini walaupun dia memahami kekecewaan penyokong selepas kemerosotan dalam perebutan kejuaraan baru-baru ini.

The Reds berada dua mata di hadapan pada awal bulan tetapi merosot pada hujung minggu ke tempat ketiga, dua mata di belakang pendahulu Manchester City dan di belakang Arsenal dengan perbezaan gol. Mereka telah melalui April yang sukar setelah mensia-siakan peluang semasa seri 2-2 di Manchester United, selain rekod tanpa kalah di tempat sendiri ditamatkan oleh Crystal Palace dan kemudiannya disingkirkan daripada Liga Europa pada peringkat suku akhir oleh Atalanta.

Liverpool tidak dianggap sebagai pencabar gelaran tulen pada permulaan kempen, setelah menamatkan saingan di tempat kelima musim lalu dan perlu menjalani pembinaan semula bahagian tengah yang meluas berikutan pemergian kapten Jordan Henderson, naib kapten James Milner, Fabinho dan kedua-dua Naby Keita dan Alex. Oxlade-Chamberlain. Bagaimanapun, The Reds, yang memenangi Piala Liga pada Februari, kini hanya memerlukan lapan mata daripada baki enam perlawanan mereka untuk memastikan kedudukan empat teratas dan kembali ke Liga Juara-Juara.

Apabila soalan diajukan sama ada ia adalah satu pencapaian monumental untuk Liverpool berada begitu hampir dengan kedudukan teratas pada peringkat musim ini, Klopp berkata: “Ia. Siapa sangka?

“Saya tidak akan marah pada awal musim jika seseorang bertanya ‘adakah ia satu kejayaan besar jika anda boleh layak ke Liga Juara-Juara?’. Saya tidak akan menerimanya serta-merta dan (sebaliknya) berkata ‘ ayuh, mari kita beri peluang musim ini, sekurang-kurangnya’.

“Tetapi ia benar-benar positif di mana kita berada, 100%. Tetapi sekarang anda keluar di jalanan dan anda pergi ke orang ramai dan bertanya kepada mereka, adakah mereka akan berkata serta-merta ‘ah, ia adalah musim yang hebat, siapa yang mengambil berat tentang Crystal Palace permainan, siapa yang peduli dengan United, siapa yang peduli dengan Atalanta?’.

“Kami dipengaruhi oleh perkara yang berlaku baru-baru ini. Tetapi ia adalah tugas untuk mendapatkan pandangan positif ini semula, dan ia benar-benar tidak menjadi masalah. Ia harus bermula dengan saya dan saya benar-benar dalam mood yang baik. Saya akan cuba sedaya upaya untuk berikan itu kepada budak-budak itu juga dan saya pasti mereka sudah bersedia untuk itu.

“Kita semua faham dengan cara yang betul bahawa tugas besar seterusnya ada di hadapan kita.”

Klopp mengulangi mesej bahawa pemainnya hanya perlu menumpukan perhatian kepada baki perlawanan mereka sendiri.

“Mungkin ini masa yang sesuai untuk kita menjadi pemburu semula, saya tidak tahu!” ketawa Klopp, bercakap kepada Sky Sports. “Ia betul-betul baik, kita semua tahu ia sentiasa seperti itu. Kami bermain permainan kami (menentang Palace Ahad lalu), kemudian kami mempunyai satu mata pada perlawanan Arsenal dan mereka kalah dalam perlawanan itu. Itu melembutkan sedikit keadaan jika anda mahu, tetapi maka semua orang akan memberitahu anda City boleh memenangi baki perlawanan mereka Sudah tentu, mereka boleh.

“Tetapi situasi kami bukanlah seperti yang City lakukan, ia hanya apa yang kami lakukan. Bolehkah kami memenangi perlawanan bola sepak, bolehkah kami menjadi kami semula? Itu untuk enam perlawanan seterusnya. Dan jika kami boleh melakukannya maka kami mempunyai peluang yang baik untuk buat sesuatu yang sangat istimewa, dan jika tidak maka orang lain layak menjadi juara.”