Liga Juara-Juara Berita

Pep Guardiola enggan menyalahkan pemain Man City untuk kekalahan ke Real Madrid

Pep Guardiola ‘tidak menyesal’ terhadap Liga Juara-Juara Manchester City dan tidak mempunyai aduan mengenai cara mereka tersingkir dari Liga Juara-Juara ke Real Madrid. Dia juga tidak menyalahkan Bernardo Silva atas penalti buruknya atas kekalahan itu.

City jelas mendominasi prosiding sepanjang majoriti perlawanan – walaupun mempunyai 33 pukulan berbanding lapan pukulan Real – namun masih tidak dapat mencari jalan melalui pertahanan Sepanyol yang berani, berakhir dengan penalti yang menentukan nasib Liga Juara-Juara mereka.

Cip tersilap Bernardo terus ke bahagian tengah dan usaha tempang dari Mateo Kovacic menyaksikan Real maju dengan kerugian City, dan Guardiola menunjukkan kelasnya dengan keengganan untuk menyalahkan sesiapa atas kekalahan itu.

“Bernardo meminta untuk mengambilnya, dia seorang pemain yang boleh dipercayai dan memutuskan untuk menembak dengan cara itu,” kata Guardiola selepas perlawanan. “Bernardo, permainan yang dia mainkan. Ia berlaku.

“Kami melakukan segala-galanya. Saya tidak menyesal dengan apa yang telah kami lakukan. Kami bermain luar biasa di semua jabatan dan malangnya kami tidak boleh menang. Itulah yang berlaku.

“Ia adalah bola sepak. Dalam pertandingan ini, itulah cara bola sepak berlaku. Dalam sukan lain, untuk statistik kami akan menang tetapi dalam bola sepak, perkara yang mengagumkan tentang bola sepak ialah inilah yang berlaku. Cara kami bermain, jumlah pukulan yang kami ada, berada di sana dan peralihan yang kami ada.

“Mereka menjaringkan gol hebat dengan kawalan Bellingham dan bola yang kami hantar tetapi kami tidak menjangka untuk menang 4-0 tahun lalu dan menjaringkan empat gol. Kami perlu mempamerkan persembahan yang menunjukkan kami adalah diri kami sendiri, cara yang kami lalui dan itulah yang kami lakukan malam ini. Kami melakukannya dalam banyak perkara. Tidak cukup, kita tersingkir.

“Kami boleh menjaringkan gol lebih awal dengan cara kami bermain dan kemudian dengan penalti apa sahaja yang berlaku. Saya harus mengucapkan tahniah kepada Real Madrid kerana keupayaan mereka untuk menentang dan bertahan mereka melakukan dengan hebat sehingga tamat permainan dan kami tidak dapat mencari hantaran terakhir itu, butiran kecil itu, untuk menjaringkan gol terakhir itu.

“Saya perlu mengucapkan terima kasih kepada pemain-pemain ini dari lubuk hati saya kerana cara mereka bermain. Tetapi bola sepak adalah mengenai kemenangan dan kami tidak melakukan apa-apa tetapi kami adalah luar biasa.

“Kadangkala anda boleh menang menerusi sepakan penalti dan kadangkala anda tidak boleh. Tetapi dalam permainan kami tidak menukar peluang yang kami ada. Semua orang beraksi pada tahap yang tinggi. Kami berkata kami perlu berada pada tahap terbaik untuk menentang Real Madrid dan mereka berjaya .”