Liga Perdana Berita

Penjaring gol sepanjang masa Liga Perdana masih percaya pasukan Pep Guardiola masih akan memenangi perlumbaan terakhir menentang Liverpool dan Arsenal

Liverpool mungkin mendahului ketika ini dalam perlumbaan Liga Perdana dengan Arsenal hanya dua mata di belakang mereka, namun adalah sangat tidak berhemah bagi pasukan Reds dan Gunners untuk mengalihkan pandangan mereka dari Manchester City dengan baki sembilan perlawanan musim ini.

Penjaring gol terbanyak Liga Perdana Inggeris sepanjang masa, Alan Shearer, secara rasional menamakan Manchester City sebagai pasukan pilihannya sekali lagi untuk merampas kejuaraan Liga Perdana daripada cengkaman pesaing terdekat mereka, walaupun tergelincir sementara menentang Arsenal pada Ahad dengan keputusan seri 1-1.

City bermain seri dengan pencabar gelaran mereka di Stadium Etihad untuk ketinggalan tiga mata di belakang pendahulu Liverpool. Kini hanya tinggal sembilan perlawanan lagi untuk musim ini, dengan bos Pep Gaurdiola sendiri mengakui – sebagai seorang pengamal berkelas yang terpelajar dalam diplomasi dan bukan seorang yang terbiasa dengan amalan mendabik dada – ia adalah The Reds yang berada di kedudukan terdepan .

Pasukan Guardiola seterusnya akan menentang Aston Villa, pasukan terakhir yang menewaskan mereka. Shearer masih yakin meletakkan wangnya kepada Cityzens untuk berakhir di atas walaupun pasukan Guardiola telah menghasilkan beberapa persembahan yang tidak meyakinkan untuk sebahagian besar kempen, memetik penguasaan konsisten mereka dalam Liga Perdana sebagai alasan di sebalik penegasannya tentang keunggulan City . Bagaimanapun, dia menyatakan bahawa walaupun Liverpool mempunyai kelebihan pada ketika ini, dia menegaskan dia tidak dapat melihat melepasi juara bertahan itu.

“Pada masa ini ia adalah kelebihan Liverpool, dan Arsenal tidak akan pergi, tetapi, dengan baki sembilan perlawanan, saya masih melihat Manchester City sebagai pasukan pilihan untuk gelaran Liga Perdana. Perasaan itu tidak benar-benar berdasarkan bagaimana City bermain sekarang. , walaupun,” kata Shearer kepada BBC Sport.

“Mereka tidak mampu untuk kehilangan mata dalam perlawanan berturut-turut, jadi ia adalah satu lagi malam yang besar untuk mereka. Salah satu kekuatan terbesar City, bagaimanapun, ialah mereka pernah berada di sini dan melakukannya berkali-kali sebelum ini.

“Dan, walaupun pesaing mereka mungkin berada dalam prestasi yang lebih baik, City mempunyai pengalaman untuk mengetahui bahawa keputusan seri dengan Arsenal bukanlah satu bencana. Mereka adalah pilihan saya untuk memenangi liga ketika ia bermula dan saya pastinya tidak akan mengubah fikiran saya sekarang.”