Liga Perdana Berita

Bukti baru mengenai 115 pertuduhan Man City yang mungkin mempunyai implikasi besar untuk pasukan Liga Perdana

Berita baharu telah muncul bahawa kini terdapat kelainan baru yang menarik kepada imbroglio mengenai perbicaraan Manchester City yang akan berlaku atas 115 caj Financial Fair Play (FFP) mereka, yang kini boleh terjejas teruk oleh maklumat baharu yang melibatkan penaja utama kelab.

Pemenang Treble 2023 menghadapi dakwaan serius kerana melanggar FTP dalam beberapa keadaan, dengan Etihad Airways didakwa telah memainkan peranan utama dalam pelanggaran tersebut. Pukulan lebar adalah bahawa kedai Jerman Der Spiegal (melalui The Mirror) telah mendakwa bahawa syarikat penerbangan Emirati itu membayar hanya £8 juta ($10.1m) daripada obligasi £67.5m ($85.3m) mereka kepada City, dengan selebihnya dibuat oleh pembiayaan ekuiti yang menyamar daripada pemilik kelab.

Bagaimanapun, kebenaran dakwaan ini kini mungkin diragui, berdasarkan keputusan baru-baru ini untuk mengapungkan Etihad Airways di bursa saham, menurut The Mirror.

Laporan di Timur Tengah, menurut The Mirror, memetik keputusan syarikat penerbangan itu untuk diapungkan di bursa saham memerlukan Tawaran Awam Permulaan, yang seterusnya melibatkan Etihad secara sukarela menyediakan pendedahan penuh akaun mereka, termasuk semua urusan kewangan dan amalan korporat . Ini telah menyebabkan orang dalam pasaran saham percaya bahawa akses tanpa had, terbuka dan penuh ini tidak akan disediakan jika Etihad – dan seterusnya, pemilik City – mempunyai sesuatu yang cerdik untuk disembunyikan, seolah-olah penipuan telah dilakukan, seperti yang telah dicadangkan.

Memandangkan perkembangan terkini peristiwa ini, seorang tokoh kekananan yang terkenal dalam industri perbankan dipetik dalam artikel The Mirror sebagai berkata: “Jika didapati bahawa eksekutif Etihad memang terlibat dalam memanipulasi perjanjian penajaan dengan City, ia boleh menyebabkan kerosakan serius terhadap reputasi syarikat di mata bakal pelabur. Etihad juga akan mempunyai kewajipan untuk mendedahkan sebarang penyiasatan berterusan ke dalam akaun atau kelakuan syarikat sebelum IPO dilancarkan.

“Apa yang didakwa oleh Liga Perdana adalah sangat serius, bukan hanya dari segi peraturan dan peraturan bola sepak. Tuduhan adalah bahawa eksekutif City telah bersubahat dengan pegawai dari Etihad dan telah berbohong bukan sahaja kepada juruaudit bebas kelab tetapi kepada Mahkamah Timbang Tara untuk Sukan.

“Secara lanjutan, itu juga mempersoalkan maklumat yang didedahkan oleh pemilik City kepada Silverlake sebelum firma ekuiti persendirian Amerika itu membeli kepentingan besar dalam kelab itu pada 2019. Itulah sebabnya dakwaan Liga Perdana melampaui tuduhan City gagal memenuhi Keuntungan dan Peraturan Kemampanan.”

Juara Liga Perdana itu bersungguh-sungguh dan berkeras untuk terus mengekalkan sikap tidak bersalah mereka dan akan sangat cenderung untuk merasakan bukti ini akan mempunyai implikasi besar dalam mereka menewaskan 115 pertuduhan yang dikenakan terhadap mereka.

Anggaran tarikh perbicaraan untuk perbicaraan ke atas dakwaan salahlaku City ditetapkan pada akhir musim luruh tahun ini, paling awal.