Liga Perdana Berita

Jeritan pertempuran bergema Erling Haaland menunjukkan cita sebenar Man City yang Pep Guardiola cuba sembunyikan 

Pemain-pemain Manchester City sudah pun kembali pada hari Jumaat untuk bersiap sedia menghadapi derbi Liga Perdana di tempat sendiri menentang Manchester United selepas berehat selama dua hari.

Pengurus pemenang anugerah bersiri berpengalaman, Pep Guardiola, nampaknya mencuba terbaik untuk mengecilkan prestasi Manchester City menjelang perlawanan derbi dengan saingan sengit mereka di bahagian merah bandar – tetapi komen pemberian daripada salah seorang suara muda dalam pasukan itu telah sudah memberikan petunjuk jelas tentang apa yang sebenarnya pemikiran di bilik persalinan dalam perlawanan Ahad ini.

Walaupun Guardiola secara sederhana menegaskan bahawa jaringan enam gol City ke atas Luton – dan kembali ke bentuk untuk Haaland dan Kevin De Bruyne – tidak mempunyai kaitan dengan prestasi pasukannya menentang Red Devils pada hari Ahad, dia tahu City selalu berfungsi dengan baik apabila bermain berfokus pada permainan dan bukan acara, kerana bahayanya terletak pada godaan untuk terlalu memikirkan sebelum setiap derbi.

Azimat City, Kevin De Bruyne, turut menyanyikan lagu serupa, berkata: “Perkara yang baik ialah tiada apa lagi yang boleh kami lakukan mengenainya. Kami berada dalam semua pertandingan yang kami perlukan dan kami berjuang untuk mereka,” dia berkata mengenai perlawanan City yang sangat penting pada bulan Mac.

“Kami bermain dengan baik, memenangi kebanyakan perlawanan. [Ahad] masih merupakan perlawanan derby dan saya tahu kadangkala mereka melakukannya dengan baik apabila mereka bergelut dan kami akan cuba memberikan persembahan yang baik pada hari Ahad.”

De Bruyne memang tahu dan berawas kerana dia mengingati perlawanan di mana United telah meraih kemenangan derbi entah dari mana, dan ini juga, sering kali di Etihad.

Pemain pembelian musim panas, Mateo Kovacic, juga berkata mengenai ancaman United: “Kami menjangkakan lawan yang sukar dan perlawanan yang sukar, seperti biasa. Kami akan bersedia untuk mereka. Kami mempunyai beberapa hari untuk bersiap dan pulih. Saya harap kami boleh meraih kemenangan di tempat sendiri.

“Jadualnya padat, tetapi kami sudah terbiasa dengannya. Setiap perlawanan sekarang seperti perlawanan akhir dan kami mempunyai jadual yang sukar dan perlawanan yang besar. Buat masa ini, kami melihat diri kami sendiri. Kami mempunyai semuanya dalam tangan kami dan masih ada perjalanan masih jauh. Yang pasti, kami akan cuba yang terbaik untuk memperjuangkan ketiga-tiga trofi.”

Tiba-tiba, terdengar pula satu suara lain, yang lebih muda, di dalam bilik persalinan – suara Erling Haaland. Berbeza dengan rakan sepasukannya kerana dia tidak peduli untuk menyekat pemikiran terdalamnya, suara Haaland dengan tegas menyuarakan hasrat dalaman keseluruhan skuad untuk memenangi segala-galanya dan mengalahkan pesaing mereka dalam setiap perlawanan.

“Akhirnya saya berasa baik. Ia satu perasaan yang menakjubkan,” katanya selepas kepahlawanan Luton. “Ia akan datang, kami akan datang. Masa yang menarik di hadapan. Kami bersedia untuk menyerang.”

Menggabungkan pengalaman dan cita-cita muda, itu terasa seperti gabungan hebat untuk dimiliki di bilik persalinan menjelang derby yang mesti dimenangi.