Berita

Mauricio Pochettino membalas serangan Gary Neville mengenai penggalian Chelsea

Mauricio Pochettino bertindak balas terhadap penggalian Gary Neville tentang pasukannya telah ‘membotolkannya’ selepas The Blues dikalahkan 1-0 oleh pilihan Reds tolak 11 pemain senior dalam perlawanan akhir Piala Carabao di Wembley.

Pochettino berminat untuk pasukannya di Chelsea mencontohi Liverpool, menegaskan mereka ‘perlu merasai kesakitan’ selepas tewas 1-0 kepada The Reds.

Tandukan Virgil van Dijk pada minit ke-118 merangkul kemenangan buat pasukan Liverpool di Wembley pada petang Ahad, dengan The Reds memasuki permainan tanpa 11 pemain senior, dan Ryan Gravenberch ditarik balik pada separuh masa pertama.

Liverpool muncul sebagai pemenang walaupun berdepan kesukaran untuk memenangi trofi kelapan dalam pemerintahan Klopp dan Pochettino yang menyedihkan tetapi berazam sebaliknya memilih untuk menggunakan kekalahan The Reds dalam Piala Liga 2016 dan Piala Liga Europa, serta final Liga Juara-Juara 2018 dalam perlawanan pertama Klopp perlawanan akhir sebagai motivasi untuk pasukannya sendiri berikutan kekalahan mereka di Wembley.

“Mereka perlu merasai kesakitan seperti kami,” kata pemain Argentina itu mengenai Chelsea. “Dan sudah tentu untuk menyedari kami perlu bekerja lebih, kami perlu melakukan perkara yang lebih baik, kami perlu meningkatkan. Untuk bersaing di peringkat ini menentang pasukan yang dalam tempoh enam atau tujuh tahun yang lalu sedang bersaing untuk sesuatu.

“Ia akan tiba di sini dahulu dan kemudian merasai apa yang dimaksudkan untuk bermain untuk trofi besar. Saya masih ingat selepas tiga atau empat tahun, Liverpool kehilangan Liga Juara-Juara, kalah Liga Europa, dan mereka percaya pada projek itu dan pada musim depan lebih kuat sehingga mereka mendapat apa yang mereka inginkan.

“Itu adalah contoh yang baik, Liverpool, jika kita mahu mencabar pasukan seperti Liverpool, ia tidak perlu dikecewakan hari ini kerana kita tidak mendapat trofi. Ia akan mengambil contoh untuk terus percaya, itu perkara yang paling penting. .”

Pochettino merosot ke tanah apabila ia datang untuk mempertahankan pasukannya selepas pakar Gary Neville yang bertugas mengulas untuk Sky Sports telah menuduh Chelsea ‘membotolkannya’.

“Kami adalah pasukan muda. Tiada apa yang boleh dibandingkan dengan Liverpool kerana mereka juga tamat dengan pemain muda,” akuinya. “Ia adalah mustahil untuk dibandingkan.

“Dan dia (Neville) tahu bahawa dinamik adalah berbeza sama sekali. Kami bermain hari ini Liverpool dan Chelsea, Chelsea dan Liverpool, dan saya rasa tidak adil untuk bercakap dengan cara ini.

“Kami akan terus kuat, percaya pada projek ini dan lihat apa yang boleh kami lakukan pada masa hadapan.”