Liga Perdana Berita

David Moyes menghantar mesej samar kepada penyokong West Ham yang tidak berpuas hati menjelang pertemuan Brentford

West Ham mengalu-alukan pasukan bogeymen mereka Brentford ke Stadium London dalam Liga Perdana ketika David Moyes mengalami tekanan hebat.

The Hammers akan melakukan percubaan kesembilan mereka untuk mendapatkan kemenangan pertama mereka dalam kempen 2024 apabila Bees datang ke timur London pada malam Isnin untuk mencari lebih banyak kemenangan.

The Bees pastinya akan menjadi pasukan terakhir yang akan dipilih oleh Moyes, di luar golongan elit, jika dia mempunyai pilihan kerana Brentford adalah satu-satunya pasukan yang tidak pernah ditewaskan oleh Moyes daripada 43 pasukan yang pernah dihadapinya sebagai pengurus Liga Perdana.

Dan pasukan Thomas Frank adalah mimpi buruk Moyes apabila mereka datang ke Stadium London untuk mengejar kemenangan keenam ke atas Irons sejak dinaikkan pangkat.

Peminat West Ham juga wajar takut akan yang terburuk memandangkan kepulangan Ivan Toney, apatah lagi penampilan Nayef Aguerd dan Kurt Zouma yang menyedihkan. Peminat setia Hammers masih boleh mengingati dengan menyakitkan kali terakhir pasukan mereka dikalahkan 2-0 di Forest, walaupun sebenarnya mereka boleh dengan mudah tewas dengan margin yang jauh lebih besar.

Menjelang perlawanan Brentford, peminat telah membentangkan sepanduk yang menjerit meminta penyingkiran pengurus, dan dia ditanya sama ada dia takut berulang di teres di rumah.

Dan pengurus menghantar mesej tajam kepada penyokong West Ham yang tidak berpuas hati sebelum pertembungan itu – “tumpu pada padang”.

“Itulah yang saya mahu lihat daripada pemain, prestasi daripada pemain,” kata Moyes ketika ditanya mengenai apa yang dia mahu lihat daripada peminat West Ham pada malam Isnin.

“Itulah yang sentiasa membakar semangat penyokong, persembahan kami adalah perkara yang paling penting.

“Mari kita tumpukan perhatian di padang,” kata Moyes sambil tersenyum masam.

“Dan anda tahu semoga semua orang menumpukan perhatian pada aksi di atas padang.”

Moyes jelas mengharapkan peminat yang kecewa untuk memberi tumpuan kepada permainan dan tidak memberikan sebarang gangguan untuk pasukannya atau makanan untuk media.