Liga Perdana Berita

Pep Guardiola memohon maaf kepada Kalvin Phillips atas komen ‘berat badan berlebihan’

Bos Manchester City, Pep Guardiola, telah menyampaikan permohonan maafnya kepada Kalvin Phillips, tiada pinjaman yang dimenangi dengan West Ham, kerana telah mengulas secara terbuka bahawa dia telah kembali daripada kelebihan berat badan Piala Dunia Qatar.

Komen ‘overweight’ itu dibuat oleh Guardiola dalam sidang akhbar pada Disember 2022, selepas meninggalkan pemain tengah City dan England itu daripada perlawanan Piala Carabao menentang Liverpool.

Phillips menyertai West Ham secara pinjaman pada Januari awal bulan ini dan memberitahu Pemerhati bahawa “selepas Piala Dunia mungkin paling sukar, apabila Pep keluar dan berkata saya berlebihan berat badan.”

Dia kemudian menambah: “Saya tidak tidak bersetuju dengannya tetapi jelas sekali saya telah menjejaskan keyakinan saya dan perasaan saya di City.”

Pada sidang akhbar pada hari Isnin, Guardiola ditanya sama ada dia menyesal telah mendedahkan berat badan Phillips kepada umum, dan pemain Sepanyol itu berkata: “Ya, saya minta maaf.

“Sekali dalam lapan tahun tidaklah teruk. Tapi saya minta maaf. Saya minta maaf kepadanya. Saya minta maaf. Saya minta maaf.”

Guardiola, bagaimanapun, menekankan bahawa dia telah bercakap dengan Phillips sebelum membuat komen umum mengenai berat badannya, berkata: “Saya tidak pernah, tidak pernah sebelum ini saya mengatakan sesuatu di sini [bahawa saya] tidak bercakap dengan pemain dalam kes itu.”

Bekas bos Barcelona itu bercakap menjelang pertembungan di tempat sendiri Liga Perdana Selasa dengan Brentford, yang telah ditewaskan City 3-1 di Stadium Komuniti Gtech pada 5 Februari.

Perlawanan itu menyaksikan insiden fractiouos di mana pertahanan City Kyle Walker bertindak balas dalam kemarahan terhadap sesuatu yang Neal Maupay, penyerang yang dipinjamkan dengan Bees dari Everton, telah berkata kepadanya pada peringkat penutup.

Guardiola berkata: “Saya tidak mahukannya tetapi kadangkala ada emosi dan ia berlaku, dan anda tahu itu. Tetapi ini (insiden) dilupakan. Ia berlaku, saya fikir mereka bercakap dan itu sahaja.”

Ditanya bagaimana dia menangani pemain yang menggulungnya secara lisan semasa hari-harinya di atas padang, bekas pemain tengah Barcelona itu berkata: “Ia bergantung pada mood saya!

“Dengar, dalam tempoh saya di Barcelona, saya berada dalam sejarah kerana mempunyai rekod kad kuning terbanyak dibolosi. Sepanjang masa ia adalah untuk bercakap, bercakap, bercakap.

“Jadi ia bergantung, kadang-kadang saya mengawal (diri saya), kadang-kadang (saya) menjadi gila. Orang kata ‘ah, dia tak boleh kawal’. Sebagai pemain bola sepak saya pun sama.”

Perlawanan City di tempat ketiga pada hari Selasa adalah perlawanan di tangan ke atas pendahulu Liverpool dan Arsenal di tempat kedua, dengan juara bertahan masing-masing ketinggalan empat dan dua mata.

Guardiola menyaksikan kemenangan 11 perlawanan dalam semua pertandingan berakhir dengan keputusan seri 1-1 liga Sabtu lalu dengan Chelsea di Stadium Etihad.