Liga Perdana Berita

Brighton menang 5-0 di Sheffield United yang beraksi dengan 10 pemain

Dua gol Simon Addingra yang lewat memberikan Brighton & Hove Albion kemenangan terbesar mereka di tempat lawan dalam Liga Perdana apabila mereka menumpaskan pasukan tercorot Sheffield United 5-0, yang ditinggalkan untuk bermain hampir sepanjang perlawanan Ahad dengan 10 pemain selepas Mason Holgate dibuang padang.

Ini adalah kemenangan liga pertama Brighton sejak November dan telah mengangkat mereka ke tempat ketujuh dengan 38 mata daripada 25 perlawanan, manakala United mengalami kekalahan ketiga dalam empat perlawanan. Holgate telah menyertai United secara pinjaman dari Everton awal bulan ini, dan dibuang padang pada minit ke-13 selepas cabaran paras lutut ke atas Kaoru Mitoma.

Tujuh minit kemudian pelawat mendahului apabila Facundo Buonanotte menjaringkan gol dari jarak dekat selepas sepakan sudut Pascal Gross ditanduk masuk ke dalam kotak oleh Lewis Dunk. Brighton kemudiannya menggandakan pendahuluan, ihsan Danny Welbeck pada minit ke-24 selepas Gross menemui Mitoma di dalam kotak. Rembatan penyerang Jepun itu ditepis oleh penjaga gol Wes Foderingham kepada Welbeck di tepi kotak enam ela, dengan bola menemui jaring dengan kaki kirinya.

Kesilapan Jack Robinson menyaksikan hantaran lintang Mitoma masuk ke jaringnya sendiri pada minit ke-75. Kemudian tiga minit kemudian, Gross menemui Adigra di dalam kotak dari sebelah kanan dan dia merembat bola ke rumah dengan kaki kanannya.

Gol kedua Adigra hadir pada minit ke-85 apabila Ansu Fati dengan penuh seni mengelak beberapa cabaran untuk mencari pemain antarabangsa Ivory Coast itu, yang menghantar bola ke atas Foderingham.

Brighton seterusnya menerima kunjungan Everton pada hari Sabtu, manakala United melawat Wolverhampton Wanderers Ahad depan.