Liga Perdana Berita

Pochettino menekan keperluan ‘perubahan mentaliti’ selepas Crystal Palace menang dalam Liga Perdana: ‘Anda perlu bertarung’

Chelsea menewaskan Crystal Palace 2-1 di Stamford Bridge pada hari Rabu untuk memastikan kemenangan ketiga berturut-turut di tempat sendiri dengan Mykhaylo Mudryk dan Noni Madueke kedua-duanya tepat sasaran.

Bos Blues, Mauricio Pochettino – jelas berpuas hati dengan tiga mata – bagaimanapun menekankan keperluan untuk “perubahan mentaliti” daripada pemainnya ketika mereka terus berusaha untuk mencapai prestasi yang lebih konsisten, berkata: “Kami perlu memahaminya dalam Liga Perdana , kamu perlu berjuang.”

Bos dari Argentina itu berpuas hati dengan prestasi pasukannya apabila mereka berpegang teguh untuk menewaskan Crystal Palace 2-1 pada hari Rabu untuk meraih kemenangan liga ketiga mereka berturut-turut. The Blues memerlukan penalti lewat untuk melepasi Palace di Stamford Bridge, dengan Noni Madueke menyempurnakan sepakan penalti pada minit ke-89.

“Kami perlu sedar kami adalah Chelsea. Sejarah yang hebat, tekanan adalah untuk menang tetapi kami adalah pemain yang bagus, muda,” jawab Pochettino apabila ditanya apakah rancangannya untuk meningkatkan konsistensi di kelab.

“Kami perlu faham bahawa dalam Liga Perdana, anda perlu berjuang. Dan kemudian anda bermain.

“Anda perlu menandingi [pasukan lain]. Palace datang ke sini dengan pemain yang sangat bagus tetapi idea pertama adalah untuk pergi dan bertarung dan menjadi sangat agresif. Bagi kami, kadang-kadang kami menunjukkan kekurangan ini. Xx “Ia akan menjadi sukar untuk konsisten kerana seperti yang anda tahu, dalam proses membina pasukan ia sentiasa naik dan turun, tetapi kami mempunyai kualiti.”

Mykhaylo Mudryk bangkit dengan gol pertama untuk Chelsea sebelum Michael Olise menyamakan kedudukan di ambang separuh masa. Campur tangan VAR menghadiahkan penalti kepada The Blues apabila Eberechi Eze dengan kekok mengasari pemain gantian Madueke di dalam kawasan penalti, dan pemain berusia 21 tahun itu menahan sarafnya untuk melepaskan sepakan penalti untuk mendapatkan tiga mata penting.

“Saya sangat gembira dengan Noni Madueke kerana dia meningkat dan itu adalah impak yang kami perlukan dari bangku simpanan,” tambah pengurus Chelsea itu.

“Pergi ke sana dan pergi berperang. Itulah cara yang kita perlukan untuk membina projek ini.”

Apabila ditanya tentang matlamat realistik Chelsea untuk baki musim ini, Pochettino bercakap tentang kepentingan keupayaan pemainnya untuk “meningkatkan”.

“Saya mahu memenangi semua perlawanan, pastinya, kami akan berada di puncak,” katanya bergurau. “Tetapi, sudah tentu, sebagai realistik saya fikir kita agak jauh.
“Kami perlu meneruskan, menolak dan percaya. Adalah penting bahawa pemain mula sedar bahawa kami perlu meningkatkan, bahawa kami perlu mengubah mentaliti kami.

“Jika kami mula membina larian dalam mentaliti yang kami tunjukkan hari ini, sudah tentu kami akan mempunyai kualiti untuk bertarung untuk kemenangan.”