eropah Berita

Bintang England dan Real Madrid, Jude Bellingham, memenangi anugerah Golden Boy 2023

Pemain tengah England dan Real Madrid, Jude Bellingham telah mengumpulkan bakat bola sepak muda terbaik dunia pada majlis Golden Boy 2023, dengan Levi Colwill dan Rasmus Hojlund kedua-duanya berada dalam kedudukan sepuluh terbaik untuk anugerah pemain muda terbaik yang berprestij.

Anugerah berprestij itu, yang sebelum ini diserahkan kepada Erling Haaland, Kylian Mbappe dan Lionel Messi, diserahkan kepada pemain bawah 21 tahun terbaik tahun lalu dan Bellingham, 20, menduduki tempat kedua di belakang Gavi dari Barcelona pada 2022 tetapi dinamakan demikian. penerima musim pada sidang akhbar yang diadakan di Itali pada hari Jumaat. Majlis anugerah rasmi berlangsung pada 4 Disember.

Selepas pengumumannya sebagai pemenang tahun ini, bintang Madrid itu berkata dalam mesej: “Terima kasih semua orang kerana mengundi saya. Saya mahu terus menunjukkan potensi saya, saya berterima kasih kepada keluarga saya dan semua orang yang menyokong saya setiap hari. Saya berharap lebih banyak trofi akan tiba tidak lama lagi.”

Pemain sayap Bayern Munich Jamal Musiala, Antonio Silva dari Benfica, Alejandro Balde dari Barcelona dan Xavi Simons dari RB Leipzig mengisi baki lima teratas, manakala pemain Manchester United Rasmus Hojlund dan pemain pertahanan Chelsea Levi Colwill menamatkan antara tempat keenam dan kesepuluh.

Trofi turut diserahkan kepada Erling Haaland dan Aitana Bonmati masing-masing untuk Pemain Emas lelaki dan wanita. Kategori anugerah ini adalah untuk mereka yang berumur 21 tahun ke atas.

Pengarah Arsenal Edu Gaspar memenangi Pengurus Terbaik Eropah dengan Tony Bloom dari Brighton dinamakan Presiden Terbaik Eropah.

Ejen Moises Caicedo, Ali Barat, dinobatkan sebagai Ejen Terbaik, memperoleh pujian tambahan untuk Liga Perdana.