Liga Perdana Berita

Penyelamat Wolves Julen Lopetegui dibimbangkan mungkin meninggalkan kelab

Penyelamat Wolverhampton Wanderers Julen Lopetegui akan mengadakan perbincangan minggu ini dengan ketua kelab dalam beberapa hari akan datang mengenai rancangan perpindahan kelab pada musim panas ini di tengah-tengah kebimbangan timbul bahawa dia bersedia untuk meninggalkan kelab.

Perlawanan pertama Lopetegui bertepatan dengan Boxing Day dengan kelab itu ketika itu menduduki tangga tercorot Liga Perdana tetapi pemain Sepanyol itu lebih daripada membuktikan nilainya apabila dia kemudiannya membawa mereka ke kedudukan selamat yang selesa di liga teratas.

Januari kemudian menyaksikan kelab itu melabur banyak dalam jendela perpindahan, yang kini menghalang keupayaan mereka untuk melakukannya sekali lagi pada musim panas ini, dengan kapten Ruben Neves antara calon utama untuk berlepas dengan bayaran kira-kira £45 juta.

Menjelang pertembungan Wolves dengan Everton hujung minggu lalu, Lopetegui menyimpulkan dia tidak mengetahui langsung kedudukan kewangan Wolves, berkata:

“Saya telah mengadakan pertemuan itu [dengan pengerusi Jeff Shi] dan terdapat beberapa masalah Financial Fair Play yang saya tidak tahu sebelum ini.

“Saya harap kita akan selesaikan isu ini. Sangat sukar untuk bersaing dalam Liga Perdana tanpa pelaburan.

“Walaupun kelab melabur tahun ini, ia adalah tahun yang sangat sukar jadi kami perlu belajar pengajaran dan melakukan kerja rumah kami untuk cuba memperbaiki pasukan.”

Apabila ditanya sama ada dia yakin kelab boleh menyelesaikan masalah, Lopetegui menambah: “Saya harap begitu. Ia satu perkara yang saya tidak tahu sebelum ini. Saya harap kami akan dapat memperbaiki diri untuk bersaing musim depan.”

Peraturan Liga Perdana menetapkan bahawa kelab hanya boleh mencatatkan kerugian £105 juta dalam tempoh tiga tahun dan, dalam keputusan kewangan terakhir mereka, Wolves mencatatkan kerugian £46.1 juta, setelah melabur dengan ketara sehingga kira-kira £153 juta untuk perpindahan musim panas lalu, memperoleh semula kira-kira £54m, dalam usaha serius untuk memastikan mereka kekal dalam Liga Perdana.

Kerja baik Lopetegui di Molineux – apatah lagi tempoh beliau yang boleh dikreditkan sebelum ini dengan Porto, Sevilla dan Sepanyol – bermakna beberapa kelab akan mengikuti situasinya dengan lebih daripada minat sepintas lalu.