Liga Perdana Berita

Leeds memecat Jesse Marsch menjelang perlawanan Manchester United

Leeds United telah memecat pengurus Jesse Marsch dua hari sebelum menuju ke Old Trafford untuk menentang Manchester United.

The Whites telah mengambil keputusan untuk memecat warga Amerika berusia 49 tahun itu berikutan kekalahan 1-0 semalam kepada Nottingham Forest di The City Ground, kelab itu mengesahkan.
Marsch, yang dilantik sebagai bos Leeds pada 28 Februari 2022, berikutan pemergian Marcelo Bielsa, bertanggungjawab di Elland Road selama kurang setahun.

Dia mengendalikan 37 perlawanan, dan dia menamatkan dengan rekod 11 kemenangan, sepuluh seri dan 16 kekalahan.

Marsch berlepas dengan Leeds di tempat ke-17 dalam carta Liga Perdana, dengan mata setara dengan Everton di tangga ke-18 dan hanya tiga mata di atas Southampton yang berada di tangga bawah.

Leeds tidak memenangi mana-mana daripada tujuh perlawanan terakhir Liga Perdana mereka, dan kemenangan terakhir pasukan West Yorkshire itu di liga utama ialah menentang Bournemouth pada November.

Leeds berdepan seteru Manchester United di Theater of Dreams pada malam Rabu sebelum perlawanan songsang menentang pasukan yang sama di Elland Road pada hari Ahad.

Dengan bekas pengurus Red Bull Leipzig itu tidak lagi menerajui Elland Road, pemain Amerika itu akan terlepas pertemuan semula dengan pemain tengah Red Devils, Marcel Sabitzer.

United yang menandatangani tarikh akhir pinjaman dari Bayern Munich bermain dua kali di bawah Marsch untuk Leipzig sebelum menyertai Bayern pada Ogos 2021.

Chris Armas, yang merupakan pembantu Ralf Rangnick di Manchester United musim lalu, boleh diletakkan sebagai penjaga sementara Leeds United untuk menentang juara liga dua puluh kali itu berdasarkan kenyataan kelab berkenaan pemecatan Marsch.

Armas hanya dilantik sebagai penolong pengurus Leeds pada penghujung bulan lalu, tetapi tidak disebut dia mengikuti Marsch keluar dari kelab.

Kenyataan Leeds United: “Leeds United boleh mengesahkan ketua jurulatih Jesse Marsch telah dilepaskan daripada tugasnya.

“Jesse menyertai kelab itu pada Februari 2022 dan memainkan peranan penting dalam mengekalkan kelab itu dalam Liga Perdana pada hari terakhir musim lalu.

“Rene Maric, Cameron Toshack dan Pierre Barrieu juga akan meninggalkan kelab.

“Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada Jesse dan kakitangan bilik belakangnya atas usaha mereka dan mendoakan kesejahteraan mereka untuk masa depan.

“Proses pelantikan ketua jurulatih baharu sedang dijalankan dan kami akan terus memastikan penyokong mendapat maklumat terkini sepanjang hari-hari mendatang.”