Liga Perdana Berita

Erik ten Hag – “Saya akan melakukan segala-galanya untuk menamatkan kemarau trofi Manchester United”

Pelatih Man Utd Erik ten Hag telah berikrar untuk melakukan segala-galanya untuk membantu kelab itu menamatkan kemarau trofi terburuk mereka dalam tempoh 40 tahun, sebelum mereka menuju ke separuh akhir Piala Carabao menentang Nottingham Forest malam ini.

United menikmati tempoh kejayaan yang luar biasa dengan kutipan trofi besar-besaran di bawah bekas pengurus Sir Alex Ferguson tetapi hanya merangkul tiga trofi sejak dia bersara sedekad lalu dan tidak pernah memenangi trofi sejak menewaskan Ajax untuk menuntut Liga Europa di Stockholm pada 2017.

Cukuplah dikatakan bahawa penantian yang sukar selama enam tahun untuk merebut piala adalah yang paling lama kelab itu sejak jurang antara kemenangan Piala FA pada 1977 dan 1983. Kini bos Ten Hag tidak sabar-sabar untuk memberikan peminat yang lebih muda merasai kegemilangan yang dimiliki oleh penyokong yang lebih tua. terbiasa dengan masa lampau kelab itu.

Menjelang perlawanan pertama malam ini di City Ground, ten Hag berkata: ‘Ia adalah perasaan terbaik yang boleh anda miliki, memenangi trofi.

“Saya bertuah dalam karier saya untuk memenangi beberapa trofi dan ia sangat mengagumkan, terutamanya untuk peminat. Ia sangat hebat dan saya rasa peminat di sini mempunyai pengalaman, terutamanya yang lebih tua.

“Tetapi sekarang ia adalah tempoh [ketika] Manchester United tidak memenangi trofi dan ia sudah terlalu lama. Kami menyedari hakikat itu dan kami perlu melakukan segala-galanya untuk membawa trofi.”

United telah bermain dalam enam separuh akhir sejak kejayaan Stockholm itu enam tahun lalu, tewas pada final Piala FA 2018 dan final Liga Europa 2021.

Kini mereka mahukan perak apabila mereka kembali bermain di Forest buat kali pertama sejak Ole Gunnar Solskjaer menjaringkan empat gol dari bangku simpanan dalam kemenangan liga 8-1 pada 1999, satu lagi langkah menuju Treble ikonik mereka musim itu.

“Sudah lama (sejak United bermain di sana) eh?’, tambah Ten Hag. ‘Tetapi saya fikir kami suka itu – penonton fanatik bagus untuk bermain. Ia akan menjadi suasana yang baik dan saya fikir ia akan memotivasikan pemain dan kami perlu bersedia untuk itu.

“Ia mengenai memenangi trofi, jadi kami mempunyai peluang yang baik, tetapi anda perlu pergi dari perlawanan, jadi (kita mesti) fokus pada perlawanan pertama.

“Jangan berfikir lebih jauh, jangan berfikir lebih jauh ke hadapan kerana itu akan mengalih perhatian, jadi matlamat untuk esok adalah [untuk] memenangi perlawanan itu.”