Ligue 1 Berita

“Saya rasa saya tidak akan dapat mengatasinya” – Kylian Mbappe mengenai kesedihan Piala Dunia FIFA

Kylian Mbappe yakin dia tidak akan dapat melupakan kekecewaan tewas di final Piala Dunia kepada Argentina selepas bintang Perancis itu menjaringkan gol kemenangan ketika kembali beraksi untuk Paris Saint-Germain menentang Strasbourg dalam Ligue 1 pada Rabu.

“Saya rasa saya tidak akan dapat mengatasinya,” kata Mbappe, bercakap 10 hari selepas dia menjaringkan hatrik yang bersejarah dan menakjubkan pada perlawanan akhir menentang Argentina yang akhirnya dimenangi Amerika Selatan menerusi penentuan sepakan penalti. Walaupun mengakui bahawa dia telah melalui beberapa “masa sukar” sejak kekalahan itu, sikap tenang dan sikapnya hampir tidak mendedahkan sebarang tanda kemunduran di Qatar apabila dia menang dan menyempurnakan penalti minit ke-96 untuk memberikan PSG kemenangan mendebarkan 2-1 menentang Strasbourg sebagai Ligue 1 disambung semula selepas berakhirnya Piala Dunia di Qatar.

“Seperti yang saya katakan kepada rakan sepasukan saya, tidak ada sebab mengapa kelab perlu membayar harga untuk kegagalan pasukan kebangsaan, mereka adalah dua situasi yang sangat berbeza,” kata Mbappe yang berusia 24 tahun.

“Memang bagus untuk saya kembali dengan kemenangan dan mempunyai hubungan dengan kelab, penyokong dan rakan sepasukan saya.”

Dalam satu lagi catatan, Neymar, yang sebak selepas Brazil menerima pukulan kalah mati oleh Croatia pada suku akhir Piala Dunia, dilayangkan kad merah kerana dua kad kuning dalam kemenangan PSG.