Piala Dunia 2022 Berita

Hanya 90 minit untuk melangkah keluar dari bayang legenda yang masih menghantuinya

Pemain itu benar-benar telah mencapai banyak kejayaan dalam sukan itu, satu fakta yang tidak boleh dicemburui oleh sesiapa pun.

Namun untuk semua yang dia telah capai dengan begitu mudah dan berlebihan dengan gerakan duniawi lain yang diatur oleh kaki ajaibnya dan sifat halus yang luar biasa dari tubuh kecilnya, teka-teki pasukan kebangsaan semasa adalah satu noda yang akan mencemarkan CV La Pulga , sekiranya Argentina tidak menang menentang Mexico Ahad ini.

Sembilan puluh minit sahaja yang diperlukan untuk pemain yang dianggap ramai sebagai KAMBING untuk mengawal Mexico dan menyelamatkan dunia untuk seluruh negara Argentina. 90 minit yang menyakitkan untuk memastikan impian negara terus hidup di samping mungkin mengangkat satu jari nakal secara nakal untuk menghukum pengkritik yang telah secara tidak adil mencontengnya selama bertahun-tahun kerana kegagalan sebuah negara.

Lagipun, bagaimana seorang lelaki boleh bertanggungjawab secara peribadi untuk ketidaksuburan negara?

Pencapaian yang tercemerlang di Barcelona yang menggegarkan dunia – gol, Kasut Emas, kejayaan Liga Juara-Juara, perawakan ‘GOAT’ di sebalik semuanya – menjadikan tidak dapat diduga, sebenarnya tidak masuk akal, larian tandus Argentina di arena global pada zaman Lionel Messi. Hanya satu Copa America 2021, trofi pertama dalam 28 tahun, untuk menunjukkan kejeniusannya? Sudah tentu ini adalah satu penghinaan terhadap ketuhanan bola sepaknya, terutamanya memandangkan hakikat bahawa rakyat negaranya sendiri, anak lelaki dan perempuan Argentina, adalah pelakunya secara diam-diam mempersoalkan kehebatannya.

Semalam menandakan ulang tahun yang suram dua tahun kematian Diego Maradona. Hari apabila Messi sekali lagi ditahan untuk menyalakan api yang masih menyala dari legenda bola sepak Argentina yang lain.

Namun, dalam suasana nyata yang berlaku, terdapat lebih banyak soalan mengenai Don Diego daripada Messi dalam sidang media Argentina menjelang perlawanan Mexico.

“Ia adalah hari yang menyedihkan untuk semua orang,” kata jurulatih Lionel Scaloni.

“Kami berharap dapat membawa kegembiraan jika dia melihat dari langit. Nampak tak percaya dia tiada di sini bersama kita. Semoga esok menjadi hari yang menggembirakan.”

Sentimen yang dikumandangkan oleh Lautaro Martinez dengan penuh ketenangan: “Dia adalah orang yang sangat penting dalam dunia bola sepak global, bukan hanya Argentina. Kami mempunyai kenangan yang luar biasa tentang dia.”

Scaloni, menurutnya, berhemat dalam tidak membangunkan mana-mana sudut Messi. Baginya itu semua tentang pasukan dan hanya membuat satu rujukan teliti kepada kaptennya:

“Dia berlatih dengan baik, berasa sihat. Lebih daripada sebelumnya kami memerlukan semua orang, rakan sepasukannya.”

Ini mungkin bukan sahaja penampilan terakhir Messi, tetapi perlawanan terakhirnya yang bermakna, di pentas dunia, walaupun ia mungkin kedengaran agak terlalu sensitif untuk diucapkan. Dan hakikat bahawa terdapat semacam pemahaman kolektif tersirat bahawa Messi adalah pusat kepada segala-galanya dalam mana-mana kelab atau konteks kebangsaan – fakta yang selalunya lebih baik tidak disebut jika ia merosakkan kepentingan seluruh pasukan atau skuad – tidak dapat tidak menambah bahawa lebih banyak beban pada bahunya yang lebar.

Tingkat Maradona entah bagaimana sentiasa menjadi kayu pengukur Messi telah disanggah hanya kerana kedua-dua legenda adalah Argentina, ketidakadilan yang peminat tegar Messi akan sentiasa menentang. Tidak mahu mencemarkan sedikit pun legasinya yang hebat, hakikat bahawa bekas pemain itu mempunyai kekayaan yang baik untuk ditempatkan di stratosfera yang sama seperti Messi seharusnya menjadi bukti hebat yang patut diredhai oleh bekas legenda itu.

Rakyat Argentina, dan peminat abadi Maradona, pada asasnya menilai kedua-dua legenda Napoli dan Messi sebahagian besarnya pada pencapaian Piala Dunia 1986 yang memberinya keutamaan.

Kemenangan Argentina dalam Piala Dunia tahun itu menentang Jerman dalam perlawanan akhir tidak akan dapat dicapai sekiranya gol ‘Tangan Tuhan’ itu dibatalkan – kerana ia sepatutnya berlaku sekiranya pengadil tidak melihat pelanggaran itu. oleh Maradona – ketika Argentina menentang pasukan England yang paling malang pada suku akhir yang bersejarah. Yang sebenarnya bermakna Maradona tidak akan memiliki trofi Piala Dunia dan terlalu membesar-besarkan sejarah Piala Dunia untuk kembali dan meningkatkan reputasinya sebagai pemain bola sepak yang boleh dicontohi.

Walau bagaimanapun – ‘adil’ tidak menjadi perkataan dalam perbendaharaan kata bola sepak – untuk semua yang Messi telah capai, sebarang kegagalan pasukan kebangsaan adalah noda yang akan sentiasa kelihatan paling besar pada baju yang disarungkan oleh Maradona. Dan teka-teki pasukan kebangsaan yang serupa itu adalah yang paling membebankan kapten Argentina itu sekarang. Dalam erti kata lain, Messi sebenarnya bermain menentang momok Maradona.

Dalam batasan terhad dari legasi pemikiran terdahulu – berbanding yang sekarang di mana permainan kelab telah lama merampas arena antarabangsa – yang lebih menekankan bola sepak antarabangsa, Piala Dunia masih mewakili apotheosis permainan global pada masa itu. Masa Maradona. Dan dalam memberi kuasa kepada Argentina untuk menjuarai Piala Dunia kedua pada tahun 1986 – ‘Tangan Tuhan’ didiskaunkan – Maradona sememangnya menetapkan bar baharu dalam hiburan bola sepak, jika tepat, dengan mengambil kira dribble voodoo hipnosisnya terhadap England dan Belgium.

Sekiranya Argentina kendalian Messi mengatasi garisan pada perlawanan akhir 2014 menentang Jerman, di Maracana di Brazil di semua tempat, hujah GOAT mungkin telah ditutup selama seratus tahun.

Walaupun Messi memegang status itu untuk ramai orang di luar Argentina, ini mewakili peluang untuk mengambil bahagian di tempat utama Maradona di hati orang ramai.

Jadi ia masih Mexico atau mampus untuk La Pulga di Stadium Ikonik Lusail yang dinamakan sesuai.