Liga Perdana Berita

Pep Guardiola memberi komitmen masa depan kepada Manchester City dengan menandatangani lanjutan kontrak

Pep Guardiola telah bersetuju dengan perjanjian yang akan mengekalkan pengurus terkenal Sepanyol itu di Stadium Etihad sehingga akhir musim 2024/25 selepas dia bersetuju untuk menyambung kontrak dua tahun di Manchester City, mengekalkannya di juara Liga Perdana itu sehingga 2025 .

Kontrak bekas ketua jurulatih Barcelona yang terkenal itu akan tamat pada penghujung musim 2022/23, tetapi pembaharuan terbarunya bermakna dia akan menghabiskan sekurang-kurangnya sembilan musim di kelab Manchester itu apabila kontraknya tamat – lima lebih daripada yang dibelanjakannya pada masa itu.

Menurut The Athletic, perjanjian baharu itu pada dasarnya adalah perjanjian awal setahun, dengan kedua-dua Guardiola dan Manchester City mempunyai pilihan untuk melanjutkan satu musim lagi. Ini sudah tentu juga bermakna bahawa mana-mana pihak boleh memilih untuk pergi secara berasingan pada 2024 jika mereka mahu. Kepercayaan ialah Guardiola juga akan terlibat secara strategik dalam sasaran perpindahan dan keputusan kontrak mengenai pemainnya sebagai sebahagian daripada perjanjian itu.

Guardiola melemparkan peluangnya bersama Man City menjelang musim 2016/17 sebagai pengganti Manuel Pellegrini di ruang istirahat. Sehingga kini pengurus itu dianggap secara meluas oleh kedua-dua rakan sebaya dan pemainnya sebagai yang boleh dikatakan yang terbaik dalam perniagaan sejak memenangi empat kejuaraan Liga Perdana di kelab Etihad itu, termasuk mengumpul 100 mata yang mengejutkan pada musim 2017/18.

Maestro berusia 51 tahun itu juga telah mengetuai pasukan itu menjuarai Piala FA pada 2019 selain memenangi empat kejuaraan Piala Liga, tetapi Holy Grail yang mengelaknya setakat ini di City ialah trofi Liga Juara-Juara. Yang paling hampir pengurus Sepanyol itu membawa Cityzens dalam sejarah mereka ialah kekalahan di final pertandingan pada 2021 kepada Chelsea. Sudah tentu, harapan baru yang besar sekarang ialah dengan ketibaan Erling Haaland, trofi itu kini mungkin boleh ditambah ke senarai pencapaian kelab di bawah pengurus terkenal dunia itu.

Man City kini menduduki tempat kedua dalam carta Liga Perdana, lima mata di belakang pendahulu Arsenal. Mereka juga akan menentang RB Leipzig dalam pusingan 16 terakhir Liga Juara-Juara pada tahun baharu.

Dengan bola sepak domestik dihentikan kerana Piala Dunia Qatar 2922, Guardiola berlepas ke Timur Tengah untuk menonton Grand Prix Abu Dhabi pada hari Ahad. Sudah tentu ia sama sekali akan bertemu dengan pemilik Manchester City yang berpangkalan di Abu Dhabi, Khaldoon Al Mubarak, untuk membincangkan rancangan masa depan semasa di sana.