Liga Perdana Berita

‘Saya rasa dia sengaja melakukannya’ – Cristiano Ronaldo merasakan Erik ten Hag sengaja memprovokasi dia untuk meninggalkan permainan

Ketika hubungannya dengan kelab itu terus merosot, Cristiano Ronaldo telah menyemarakkan lagi api dengan mendedahkan dalam ansuran kedua temu bual TalkTV bahawa dia berasa “provokasi” oleh pengurus Manchester United Erik ten Hag supaya tidak bermain di bangku simpanan menentang Tottenham dan meninggalkan Old Trafford sebelum wisel sepenuh masa.

Dalam temu bual yang menjadi tajuk utama dengan TalkTV yang menjadi tumpuan sejak beberapa hari lepas, penyerang yang terdesak itu telah mengkritik United dengan pasti, mengecam bekas rakan sepasukan dengan toksik dan mengkritik pemilik Red Devils keluarga Glazer kerana tidak mempedulikan kelab.

Pemenang Ballon d’Or lima kali itu tidak teragak-agak dalam menunjukkan ketidaksetujuannya terhadap pemain Erik ten Hag dengan mengatakan dia tidak menghormati pemain Belanda itu, yang mengambil alih di Old Trafford pada musim panas, selain menambah kehebohan dengan menuntut nombor individu lain di United juga cuba menolaknya untuk pergi.

Dalam ansuran kedua malam Khamis temu bual penuh dengan wartawan Inggeris kontroversi Piers Morgan, Ronaldo memberikan butiran lanjut tentang perasaannya dia telah “dikhianati” apabila kembali ke United menjadi masam.

Segala-galanya mula pergi ke selatan apabila Ronaldo dan beberapa pemain lain meninggalkan perlawanan persahabatan pra-musim menentang Rayo Vallecano sebelum sepenuh masa – sesuatu yang dilabelkan oleh bos baharu Ten Hag sebagai “tidak boleh diterima”.

Kemudian rentak meningkat pada bulan Oktober apabila Ronaldo menjadi pemain gantian untuk kemenangan 2-0 di tempat sendiri ke atas Tottenham dan kemudiannya keluar dari bangku simpanan dan menyerbu keluar dalam terowong meninggalkan stadium, dengan Ten Hag berkata pemain berusia 37 tahun itu. kemudian mengakui penyerang itu enggan masuk pada beberapa minit terakhir apabila dia diarahkan.

Ronaldo – yang juga tidak beraksi dalam perlawanan Liga Perdana seterusnya menentang Chelsea – mendakwa reaksinya berpunca daripada komen Ten Hag tentang tidak mahu menghantarnya ke peringkat penutup kekalahan memalukan 6-3 kepada pesaing Manchester City.

“Anda tidak meletakkan saya menentang Manchester City kerana menghormati kerjaya saya dan anda mahu meletakkan saya selama tiga minit menentang Tottenham? Ia tidak masuk akal,” kata Ronaldo.

“Saya rasa dia sengaja melakukannya. Saya berasa provokasi bukan sahaja kerana permainan itu, tetapi sebelum ini. Dia tidak menghormati (saya) dengan cara yang sepatutnya saya terima.

“Tetapi ia adalah apa adanya. Inilah sebabnya mungkin, perlawanan menentang Tottenham, saya pergi.”
Kapten Portugal itu, yang kini dalam tugas Piala Dunia bersama Portugal, menambah: “Saya fikir ia adalah strategi daripada kelab untuk saya bertindak seperti itu.

“Saya sangat, sangat, sangat, sangat kecewa untuk komunikasi Manchester United.

“Sejujurnya, saya tidak pernah menghadapi masalah dengan mana-mana kelab, dengan mana-mana jurulatih. Dan mereka menggantung saya tiga hari, yang saya rasa banyak – dan tahap sukan, kelab, saya rasa banyak. Ia memalukan.”

Ronaldo, bagaimanapun, nampaknya menunjukkan beberapa bentuk penyesalan kerana meninggalkan stadium awal.

“Sukar untuk memberitahu anda 100 peratus, tetapi katakan saya menyesal (ia), tetapi dalam cara yang sama saya berasa provokasi oleh jurulatih,” katanya.

“Tidak dibenarkan bagi saya, jurulatih meletakkan saya dalam tiga minit dalam satu perlawanan. Maaf, saya bukan pemain jenis itu. Saya tahu apa yang boleh saya berikan kepada pasukan.”

Dia jelas merasakan kelab itu tidak menawarkan sokongan penuh kepadanya untuk memanfaatkan tempoh keduanya di Old Trafford sepenuhnya.

“Apabila saya tiba di Manchester United, saya sentiasa bersedia untuk membantu pasukan melakukan perkara yang baik, untuk meletakkan di tempat yang betul, untuk bersaing dengan pasukan terbaik,” katanya.

“Tetapi sukar apabila mereka memotong kaki anda dan mereka tidak suka anda bersinar dan mereka tidak mendengar nasihat anda.

“Saya rasa saya ada kata-kata untuk dinasihatkan kepada kelab. Saya rasa saya boleh membantu banyak, tetapi apabila infrastruktur tidak baik …”

Bekas rakan sepasukan United Gary Neville yang turut menerima kritikan pedas oleh Ronaldo semasa wawancaranya berkata pada Khamis bahawa United harus membatalkan kontrak Ronaldo dalam beberapa hari akan datang.

Menggambarkan masa depannya, Ronaldo memberitahu TalkTV: “Sukar bagi saya untuk mengatakan bahawa saya tidak akan kembali ke Manchester United, tetapi tidak kira, seperti yang anda katakan, mari lihat apa yang akan berlaku.

“Tetapi seperti yang saya katakan sebelum ini, peminat untuk saya akan sentiasa berada di pihak saya, akan sentiasa berada di hati saya.”

Sudah tentu, itulah yang dia ingin fikirkan.