Liga Perdana Berita

Rio Ferdinand pasti Cristiano Ronaldo ‘100% pra-meditasi’ janggal Gary Neville kosong

Bagi ramai orang, perkara yang tidak dapat diketepikan pada hujung minggu adalah cara Cristiano Ronaldo berdendam menghinakan Gary Neville, tindakan yang bekas lagenda United, Rio Ferdinand, percaya bukanlah reaksi saat akhir daripada Ronaldo tetapi tindakan yang tidak dapat dinafikan “100% pra-meditasi”.

Ferdinand yakin Ronaldo sudah bertekad terlebih dahulu untuk tidak mengendahkan bekas rakan sepasukannya Neville secara terbuka dan semuanya telah dirancang lebih awal.

Selaras dengan tradisi yang telah ditetapkannya musim ini, Ronaldo melangkau ke tepi padang untuk bertanya khabar kepada pakar Sky Sports tetapi yang paling jelas adalah dengan menghina Neville yang kelihatan seperti kambing sambil ceria menyambut Louis Saha dan bekas pemain tengah Liverpool. Jamie Redknapp.

Neville kini merupakan bahagian terbaru dari sebuah kelab ternama yang termasuk orang-orang seperti Jamie Carragher, yang juga dikosongkan oleh bekas pemain Real Madrid itu di tepi padang beberapa bulan lalu selepas bekas legenda Liverpool itu membuat beberapa kenyataan yang menggritikkan  Ronaldo. Dan Ferdinand kini percaya tindakan pemain berusia 37 tahun itu semuanya telah difikirkan terlebih dahulu, sebagai tindak balas kepada kritikan Neville dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

“Gary Neville menjadi kosong,” Ferdinand menjerit pada podcast Vibe with Five. “Neville kelihatan gugup. Saya pernah melihat wajah itu sebelum ini dan dia kelihatan gugup. Dia seperti ‘Ya Tuhan, adakah dia akan bercakap dengan saya?'”

Apabila Ferdinand selesai ketawa, dia menambah, “Terdapat banyak cara untuk melihat perkara ini, tetapi dia telah mengecewakannya dan dia telah merencanakannya 100%. [Dia berfikir] ‘apabila saya pergi ke sana dan jika lelaki saya di luar sana, dia tidak akan mendapat cinta daripada saya’.

“Dia hanya memakainya di luar sana seperti itu dan Neville berdiri di sana berkata ‘oh tuhan, tolong tanya khabar, tolong, tolong’.”

Neville sebelum ini berkata secara terbuka dia merasakan United adalah pasukan yang lebih baik tanpa Ronaldo dan kedua-dua pihak harus ‘menamatkan hubungan mereka’.

Ronaldo membuat permulaan Liga Perdana pertamanya sejak diketepikan daripada skuad hari perlawanan oleh Erik ten Hag, sebagai hukuman kerana meninggalkan padang dan stadium awal, semasa United menang 2-0 di tempat sendiri ke atas Tottenham Hotspur.

Tetapi sementara Ferdinand merasakan pemain harus menerima kritikan daripada pakar seperti Neville dan dirinya sendiri, dia juga mengakui dia mungkin akan mengejek sesiapa yang melemparkan kritikan kepadanya.
“Kritikan yang membina tidak mengapa,” tambah Ferdinand, ketika memperincikan dengan tepat di mana garis untuk pemain, apabila kritikan berkenaan. “Jika seseorang berkata ‘Saya tidak bermain dengan baik’, atau seseorang berkata mereka harus menjual saya atau apa-apa seperti itu, saya akan menggunakannya sebagai bahan api. Saya akan menahannya dan itu akan menjadi tenaga negatif untuk saya.

“Jika saya melihat wartawan itu di luar sana, saya akan pai [kosong] dia – saya akan pai dia. Tetapi saya berada di kedudukan yang saya ada sekarang, saya mengharapkan pemain menerimanya. Mereka harus menerima itu sebagai sebahagian daripadanya, kerana kami di sini, ini adalah tugas kami, kami berada di sini untuk mengkritik prestasi anda.”