Liga Perdana Berita

Apa yang dikatakan Julien Lopetegui dalam sidang akhbarnya di tengah-tengah spekulasi Wolves

Julien Lopetegui bercakap pada sidang akhbar hari ini menjelang pertembungan Liga Juara-Juara Sevilla dengan Borussia Dortmund ketika pasukan bersiap sedia untuk menentang di Estadio Ramón Sánchez Pizjuán dalam perlawanan ketiga peringkat kumpulan malam esok.

Ia akan menjadi sesuatu yang pelik untuk Lopetegui.

Pemain berusia 56 tahun itu telah mengalami permulaan yang buruk untuk musim ini, dan telah dilaporkan secara meluas bahawa dia berada di ambang meninggalkan kelab itu.

Laporan itu mengatakan bahawa Lopetegui akan mengendalikan permainan ini, dengan pegawai Sevilla tidak benar-benar mahu mengganggu persiapan untuk pasukan. Tetapi dijangkakan bahawa Lopetegui akan berlepas beberapa hari selepas perlawanan, dengan Jorge Sampaoli bersedia untuk menggantikannya.

Sidang akhbar Lopetegui hari ini sentiasa menarik minat dengan semua yang sedang ditulis.
Adakah dia akan memberi sedikit pencerahan tentang keadaan itu? Adakah dia akan ditanya tentang Wolves atau menyebut tentang kelab itu?

Baiklah, bekas bos Sepanyol dan Real Madrid itu tidak akan tertarik dengan spekulasi itu, tetapi AS menyatakan bahawa dia ‘kelihatan kecewa’.

Dia nampaknya disoal berkali-kali sama ada dia akan terus di Sevilla. Dia menjawab (menghadap AS): “Sebagai menghormati tanggungjawab utama saya, saya tidak akan bercakap tentang apa yang telah berlaku beberapa bulan kebelakangan ini.

“Anda perlu menang banyak untuk menjadi 169 perlawanan, esok adalah perlawanan ke-170. Saya akan setia dengan apa yang saya lakukan kerana saya perlu bangkit untuk mencapai kejayaan kelab ini dan peminatnya, yang berhak mendapat yang terbaik daripada mereka yang bertanggungjawab untuk pasukan ini.

“Situasi adalah apa yang berlaku dan seseorang mesti memberikan versi terbaik diri sendiri. Esok kita mempunyai peperangan, pertempuran yang sukar dan peperangan tidak akan berjalan dengan melankolis. Saya akan melayan ini dengan tanggungjawab kita semua terhadap peminat kita. Dan saya tidak akan berpindah dari sana, kerana saya fikir itulah yang dia boleh bawa kepada pasukan saya dan kami telah berada di kelab tercinta ini selama lebih daripada tiga tahun. Saya tidak akan mengatakan apa yang saya fikirkan tentang apa yang berlaku.”

Nampaknya Lopetegui sememangnya bersedia untuk mengendalikan satu perlawanan terakhir untuk Sevilla.

Komen-komennya tidak memberi banyak perhatian. Tetapi AS melaporkan dia jelas kecewa menunjukkan ada kebenaran dalam dakwaan itu.

Adalah wajar untuk mengawasi sebarang komen daripadanya selepas perlawanan malam esok.

Lebih-lebih lagi kerana telah didakwa bahawa Lopetegui sebenarnya mempunyai pra-perjanjian dengan Wolves.