Liga Perdana Berita

Bekas bintang PL menyelar Klopp kerana kesebelasan utama XI menentang Brighton

Bercakap di talkSPORT melalui Twitter, bekas penyerang Aston Villa, Gabby Agbonlahor, berkata Jurgen Klopp membuat kesilapan serius dengan meletakkan Darwin Nunez dan Luis Diaz lawan Brighton.

Agbonlahor berkata selepas Liverpool 3-3 kepada Brighton and Hove Albion bahawa Klopp telah tersilap kerana tidak memulakan permainan Darwin Nunez dan Luis Diaz dalam perlawanan menentang Seagulls ketika kedua-dua pemain membuat penampilan di bangku simpanan, dengan pemain Colombia itu turut memberikan bantuan untuk gol kedua Liverpool matlamat petang itu. Nunez masuk pada minit ke-89, dengan tidak banyak masa permainan berbaki pada jam.

Leandro Trossard menjaringkan hatrik yang mengagumkan di Anfield, yang pertama sejak prestasi empat gol Andrey Arshavin pada 2009 di mana seorang pemain pelawat meledak 3 atau lebih gol melepasi penjaga gol Liverpool di Anfield.

Memang agak sombong bahawa seseorang seperti Agbonlahor cuba mengajar Klopp tentang perkara yang harus dilakukan oleh pengurus. Walaupun pada semua peminat mungkin bersetuju dengan apa yang dikatakan oleh pakar, keletihan pemain adalah isu serius yang perlu dihadapi dan dikurangkan oleh setiap kelab. Bekas penyerang Villa itu menuduh Klopp berkata demikian dalam persembahannya.

“Dia [Klopp] membuat kesilapan sebagai pengurus. Hari ini, mulakan Diaz, mulakan Nunez. Dia memulakan Carvalho, mengeluarkannya pada separuh masa. Anda tidak boleh membuat kesilapan ini dalam Liga Perdana. Brighton adalah pasukan teratas, mereka telah menunjukkannya.”

Fabio Carvalho dikeluarkan pada separuh masa ketika dia bermain di luar kedudukan. Diogo Jota, Darwin Nunez dan Luis Diaz tidak memulakan permainan kerana mereka baru datang dari tugas antarabangsa. Klopp pastinya tidak akan memulakan pemain kerana Gabby mahu dia melakukannya.

Klopp juga telah menunjukkan sebab mengapa pemain tersebut tidak akan memulakan permainan. Komen Agbonlahor jelas kelihatan tidak tahu sama sekali tentang situasi yang berlaku di Anfield.

Pakar talkSHOW telah menerima beberapa komen kasar daripada pengurus Liverpool pada awal musim ini dan ini mungkin cara Gabby untuk membalas dendam kepada pengurus Liverpool, walaupun dengan cara yang boleh ditafsirkan sebagai agak berdendam. Dikatakan, Klopp juga tidak menjadikan kehidupan lebih mudah untuk dirinya sendiri dengan beberapa keputusan yang agak meragukan yang telah dibuatnya.

Musim baharu sudah tentu menjadi musim yang mencabar bagi Liverpool dan Klopp, tetapi ia juga bukan kali pertama Jurgen menghadapi cabaran sepanjang berada di kelab itu.

Jika ada sesiapa yang boleh mengubah semua ini dan menarik beberapa arnab yang sangat diperlukan dari topi, ia adalah orang Jerman.