Liga Perdana Berita

Erik ten Hag menjawab dakwaan Guardiola bahawa bos Man Utd boleh menggantikannya

Pep Guardiola telah memasuki tahun terakhir kontraknya di Manchester City dan dia telah mengakui bahawa lelaki yang berada di tempat lawan di Etihad pada hari Ahad akan bertanding untuk menggantikannya sekiranya dia meninggalkan kelab itu.

Erik ten Hag dan Guardiola akan menghadapi konfrontasi secara langsung dalam perlawanan derby Manchester pada hari Ahad, dan bos City itu telah mengesahkan pemain Belanda itu sebagai bakal penggantinya apabila dia berundur daripada jawatannya.

Walaupun pintu itu kini telah ditutup dengan Ten Hag di United, pemain Belanda itu berkata dia tidak menyesal menyahut cabaran di sana, daripada menunggu untuk menggantikan Guardiola yang berada di tahun terakhir kontraknya. Ketika ditanya mengenai dakwaan Guardiola bahawa dia boleh menggantikannya di City, Ten Hag berkata: “Itu satu pujian yang bagus, pertama.

“Tetapi saya memilih, 100 peratus yakin, Manchester United, dengan segala-galanya. Saya tidak menyesal sesaat pun.” Ten Hag bekerja dengan Guardiola, di Bayern Munich, dari 2013 hingga 2015, tetapi berkata dia kekal sebagai jurulatihnya sendiri dengan falsafahnya sendiri, walaupun dia mengagumi bos City itu.

“Pertama sekali, paling penting tiada orang yang sama,” kata Ten Hag.

“Jadi saya perlu berpegang pada diri sendiri dan kemudian, saya belajar banyak daripada ramai manusia dalam bola sepak, terutama daripada jurulatih terkemuka. Saya sangat mengagumi Pep, kerana dia bukan sahaja berjaya, dia melakukannya dengan cara tertentu yang benar-benar menarik orang ramai kepada bola sepak dan itu adalah ganjaran.”

Guardiola telah memuji rakan jurulatihnya dan berkata pemain berusia 52 tahun itu mempunyai kelayakan untuk mengambil alih daripadanya di City pada April, beberapa minggu sebelum Ten Hag disahkan sebagai bos baharu United. “

Bolehkah Erik Ten Hag berada di sini di City?” kata Guardiola.

“Sudah tentu. Saya fikir dia boleh menjadi satu-satunya, untuk cara dia menghampiri permainan.”

Ten Hag berkata mengenai perlawanan derby Ahad ini: “Saya bermain banyak derby dan saya tahu derby – apa itu, apa saingan, apa yang mereka lakukan. Saya tahu ia adalah perlawanan paling penting di kawasan Manchester untuk peminat dan ia mengujakan saya. Anda mahu terlibat dalam permainan ini kerana ia adalah suasana yang sangat baik, ia memberikan anda banyak tenaga dan kami akan melakukan segala-galanya untuk memenangi permainan.”

Bekas pengurus Ajax itu juga memberikan keputusannya terhadap penyerang Erling Haaland, yang menjaringkan 14 gol dalam sembilan perlawanan, dan menambah: “Kami tidak menentang Haaland, kami menentang Manchester City. Mereka mempunyai pasukan, [dengan skuad] lebih daripada 11 pemain, tetapi kami juga, kami yakin dengan kemampuan kami dan, jika kami bertindak sebagai satu pasukan dalam penguasaan bola, kami boleh menewaskan lawan.”