Liga Juara-Juara Berita

Antonio Conte menyebut nama Carlo Ancelotti ketika dia menggariskan cita-cita Liga Juara-Juara Tottenham

Nama dan reputasi bos Tottenham, Antonio Conte, tidak perlu diperkenalkan kerana dia sudah pasti salah seorang pengurus paling berjaya dalam bola sepak Eropah dengan kecenderungan untuk menggondol trofi domestik, setelah membawa Juventus, Inter Milan dan Chelsea menjulang kejuaraan Serie A dan Liga Perdana.

Kini, mengalihkan perhatiannya kepada perebutan kejuaraan utama Eropah, Conte telah mendedahkan cita-citanya yang membara untuk menamatkan rekod buruknya dalam Liga Juara-Juara di Eropah.

Entah bagaimana, secara luar biasa, Conte tidak pernah berpeluang untuk menceburkan diri di luar suku akhir dalam Liga Juara-Juara dan telah disingkirkan di peringkat Kumpulan dalam tiga daripada lima kempennya dalam pertandingan itu. Satu-satunya masa dia paling hampir dengan kejayaan Eropah adalah dalam Liga Europa yang kurang berprestij tetapi ketika itu Inter tewas di final 2020 kepada Sevilla.

Conte boleh dipercayai telah mengemudi Tottenham kembali ke saingan utama Eropah dan kini bersedia untuk memulakan kempen terbarunya menentang pasukan Ligue 1 Marseille dengan cita-cita membara untuk menambah trofi yang sukar difahami itu ke dalam pamerannya yang sudah sarat dengan trofi.

Conte berkata: “Saya rasa kejayaan di Eropah dengan trofi adalah penting untuk setiap pengurus. Anda tahu betul bahawa ia bukan mudah, bukan mudah kerana untuk menjulang trofi di Eropah, terutamanya dalam Liga Juara-Juara.

“Penting juga untuk menjadi jurulatih, pengurus – atau anda mempunyai lebih banyak kebarangkalian untuk memenanginya jika anda berada dalam pasukan yang biasa menang. Biasalah. Dua tahun lalu kami kalah dalam perlawanan akhir Liga Europa kepada Sevilla.

“Tetapi yang pasti dalam hati saya, dalam fikiran saya, dalam cita-cita saya, ada kemahuan untuk berjaya di Eropah. Saya tahu sangat sukar tetapi pada masa yang sama, saya mempunyai cita-cita ini.”

Conte mentertawakan cadangan bahawa pengurus Itali lebih taksub untuk memenangi kejuaraan domestik berbanding Liga Juara-Juara.

“Tidak. Kami ada Carlo Ancelotti, bukan?!” kata Conte. “Kami mempunyai contoh ini, dia banyak menjulang Liga Juara-Juara tetapi dia menjulang Liga Juara-Juara ketika dia di Real Madrid, ketika dia di Milan ketika Milan adalah pasukan yang sangat hebat.

“Saya masih ingat juga perlawanan akhir yang saya kalah menentangnya ketika saya di Juventus dan dia di Milan. Saya ulangi ia banyak bergantung kepada pasukan yang anda latih kerana dalam jenis pertandingan ini, pengalaman, ceritanya amat bermakna kerana sebab ini.”