Liga Super Malaysia Berita

KBS: Tiada istilah monopoli pemain import, tempatan dalam Liga Malaysia

Kementerian Belia dan Sukan menafikan wujudnya monopoli dalam Liga Malaysia, terutama dalam soal pemilikan pemain import dan tempatan.

Ini setelah MFL membenarkan pendaftaran seramai 9 pemain import untuk setiap pasukan, dengan 5 pemain dibenarkan beraksi dalam satu-satu perlawanan dengan seorang lagi pemain di bangku simpanan bermula musim 2023.

“Pihak kementerian mahupun FAM ataupun MFL tidak mempunyai kuasa untuk mengawal pemilikan pemain-pemain tempatan dan import oleh mana-mana kelab bola sepak tempatan,” kata Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu dalam jawapan bertulis di Dewan Negara.

“Tiada istilah monopoli pemain dalam liga bola sepak kerana setiap tawaran untuk menyertai sesebuah pasukan terletak di tangan pemain itu sendiri yang bersetuju ke atas perjanjian yang ditandatangani antara pemain dan pihak pengurusan kelab.

“Terdapat kelebihan untuk kelab-kelab yang mempunyai sumber kewangan yang kukuh dalam membentuk pasukan dari kalangan pemain terbaik tempatan atau mendapatkan tenaga import berkualiti mengikut kuota yang ditetapkan oleh MFL untuk menguasai saingan di peringkat tempatan dan mahupun Asia.”

Katanya, berdasarkan statistik penyertaan pemain dalam Liga Premier, didapati hampir 70% kelab telah menggunakan khidmat pemain import manakala dalam Liga Super pula adalah sebanyak 92%.

“Setiap kelab mempunyai strategi masing-masing untuk membentuk pasukan yang berdaya saing dan secara tidak langsung mewujudkan persaingan liga domestik yang kompetitif dan bersifat komersial.

“Namun begitu, ini tidak merencatkan mutu persaingan bola sepak tanah air tetapi ia perlu dilihat sebagai satu motivasi dan galakan kepada pemain-pemain tempatan untuk terus mempamerkan prestasi
yang terbaik sepanjang musim untuk terpilih dalam kelab-kelab yang kukuh seperti JDT.”

Beliau menjawab soalan Senator Datuk Kesavadas A Achyuthan Nair mengenai pendekatan MFL dalam mengawal pemilikan pemain-pemain tempatan dan import yang dimonopoli oleh mana-mana kelab bola sepak tempatan yang boleh merencatkan mutu persaingan bola sepak tanah air.