Ligue 1 Berita

Pendirian Jose Mourinho mengenai minat Paris Saint-Germain dengan Mauricio Pochettino dikhabarkan akan dipecat

Jose Mourinho nampaknya gembira di Roma dan tidak berhasrat untuk melayan sebarang tawaran daripada Paris Saint-Germain, yang berminat untuk jurulatih Portugal itu menggantikan penyandang Mauricio Pochettino.

Gergasi Ligue 1 didakwa akan berpisah dengan ketua pelatih Argentina itu, yang nampaknya telah kehilangan sokongan lembaga pengarah selepas kekalahan mengejut Liga Juara-Juara kepada Real Madrid pada suku akhir pertandingan tahun ini.

Pochettino telah berjaya mengemudi kelab itu ke kejayaan Ligue 1 pada penggal lalu tetapi ia tidak mencapai jangkaan lembaga pengarah PSG, yang tidak ada yang lebih gemilang daripada memenangi trofi Liga Juara-Juara buat kali pertama dalam sejarah kelab.

Ini sepatutnya menyebabkan pasukan Perancis itu menganggap Mourinho sebagai bos mereka yang seterusnya, dengan pengurus Roma semasa mengetuai perlumbaan untuk menggantikan Pochettino, terutamanya selepas pemenang dua kali Liga Juara-Juara itu memenangi piala kelima Eropah bulan lalu apabila dia membimbing Roma kepada kejayaan Liga Persidangan Europa.

Walau bagaimanapun, Gianluca Di Marzio melaporkan bahawa Mourinho gembira di ibu negara Itali dan ‘lebih komited’ berbanding sebelum ini untuk kekal di kelab itu, yang sudah tentu satu tamparan buat Paris, yang kini mungkin akan mempertimbangkan percubaan berani untuk mengusir Antonio Conte jauh dari Tottenham jika mereka gagal dengan tawaran semasa mereka untuk Mourinho.

Selain menarik perkembangan terbaru ini, hasrat bekas pengurus Real Madrid Zinedine Zidane untuk menyertai kelab itu didakwa telah reda sejak beberapa bulan kebelakangan ini, terutamanya selepas Kylian Mbappe diberikan kuasa yang tidak pernah berlaku sebelum ini untuk terlibat dalam perkara penting kelab di luar padang selepas lanjutan kontraknya baru-baru ini.