Liga Juara-Juara Berita

Solskjaer menghadapi individu yang diminati oleh Sir Alex Ferguson sebagai pengganti sendiri

Ketika Manchester United bersiap sedia untuk menghadapi Atalanta di Liga Juara-Juara malam ini, bos United yang semakin dibawah tekanan besar, Ole Gunnar Solskjaer, akan menghadapi Gian Piero Gasperini, jurulatih Itali, seorang yang Sir Alex Ferguson sendiri sebelumnya berharap akan menjadi bakal penggantinya di Old Trafford dulu.

Tidak dapat dinafikan, Manchester United dipimpin oleh seorang lelaki yang telah menghabiskan hampir keseluruhan karier bola sepaknya untuk mendengarkan, dan belajar – walaupun keputusan di padang mungkin menggatakan sebaliknya – dari Sir Alex Ferguson, dan Solskjaer memahami kelab itu dan menghormati tradisi sebagai pengikut United.

Pelatih dari Norway itu telah menggalami kekalahan berturut-turut musim ini dan pastinya berharap pasukannya di United dapat kembali ke arah kemenangan menentang Atalanta dalam pertemuan Liga Juara-Juara malam ini. Namun, jika seseorang dapat membaca lebih mendalam mengenai situasi ini, akan sangat menarik jika kita mempunyai pandangan mengenai pemikiran Sir Alex mengenai pertembungan antara kedua-dua pengurus ini dan pasukan mereka, sebab jika mengikuti kehendaknya dulu, pelatih saingan petang ini patutnya mewakili pasukan United sebagai pelatih mereka dan bukannya Solskjaer!

Walaupun telah menghabiskan keseluruhan karier pengurusannya di Itali, namun tidak mempunyai penghormatan besar untuk menunjukkan pada usia 63 tahun, Gian Piero Gasperini telah mendapat penghormatan sebagai Pelatih Terbaik Serie A pada tahun 2019 dan 2020 berikutan kerjanya dengan pasukan Atalanta yang sama sekali bukannya di antara kelab terbesar di Eropah, yang mengatakan banyak untuk pelatih itu.

Walaupun La Dea tidak pernah memenangi penghormatan penerbangan teratas, Gasperini telah memberikan kelabnya tiga penentuan tempat ketiga berturut-turut dan juga dua kali memimpin mereka ke peringkat kalah mati Liga Juara-Juara, walau pun kalah pada finalis PSG pada tahun 2020. Dan pemain Itali itu sudah membuat kesan bahkan sebelum masa jabatannya di Bergamo, dengan Ferguson sungguh berminat dengannya.

Sir Alex telah pun lama biasa melihat beberapa pembantunya sebelumnya bergerak untuk dapat pencapaian besar  setelah meninggalkan Old Trafford, dari Carlos Queiroz mengambil alih di Real Madrid hingga Steve McLaren mengetuai pasukan England. Dan bahkan sejak tahun 2009, Ferguson menginginkan Gasperini menjadi pembantunya di Old Trafford dengan tujuan untuk menggantikannya bila dia bersara, menurut Tuttosport. Gasperini ketika itu mengendalikan Genoa, yang dipimpinnya ke Liga Europa.

Dengan pasukannya di Serie A menjadi terkenal dengan etos yang rajin dengan lagi corak permainan yang lancar yang mencerminkan gerakan jurulatih Itali yang bernas dan cerdas, gaya bola sepak Gasperini yang unik menarik perhatian Ferguson. Pengakap United dihantar ke bandar pelabuhan itu, yang terletak di barat laut Itali, untuk menyaksikan Genoa. Namun, akhirnya, Ferguson tiada pilihan lain melainkan memilih David Moyes sebagai penggantinya, yang tidak bertahan satu musim pun dan dia menjadi pengurus pertama yang dipecat berikutan pengunduran legenda kelab itu.

Gasperini yang berusia 63 tahun jelas tidak menyesal memilih Bergamo sebagai tempat untuk masa depannya yang panjang walaupun masih ada kelakelab yang lebih mapan masih memerhatikannya sampai sekarang. Malah, jurulatih Itali itu sungguh gembira dengan keadaannya sekarang dan juga menyebut bahawa dia ingin ikut contoh Sir Alex.

“Saya dapat melihat diri saya tinggal di sini untuk waktu yang lama, seperti Sir Alex Ferguson di Manchester United,” katanya kepada majalah La Gazzetta dello Sport, Sportweek.

“Saya telah menetap di bandar ini dengan sempurna dan merasa seperti di rumah sendiri. Saya akan tambahkan bahawa jika anda tidak dapat membuat projek bola sepak berfungsi di sini, maka anda tidak akan berjaya di mana sahaja.

“Ada pun juga masa saya ingin mencuba pengalaman lain di peringkat teratas, tetapi di sisi lain, saya menetapkan lebih banyak batasan untuk apa yang saya bersedia lakukan daripada pada masa lalu.

“Saya berada dalam situasi yang sangat istimewa, jadi menjauhkan saya dari sini tidak akan mudah …”

Gasperini mengambil alih tugas di Atalanta pada 2016 dan telah mengawasi kenaikan yang memberangsangkan walaupun kelab terus memburu pemain teratas mereka – yang merupakan bukti penuh kemampuan lelaki yang mungkin lama telah menjadi pengurus di dugout United malam ini.