Ligue 1 Berita

Ander Herrera mendedahkan Kylian Mbappe memberitahunya dia berniat tinggal di PSG dua minggu sebelum jendela perpindahan ditutup

Pemain Paris Saint-Germain, Ander Herrera, telah mendedahkan bahawa Kylian Mbappe telah memberitahunya dia tidak akan meninggalkan kelab Paris itu pada dua minggu sebelum jendela perpindahan musim panas tutup walaupun ada minat kuat dari Real Madrid dan pemain Sepanyol itu berharap rakan sepasukannya dapat menandatangani kontrak baru dengan kelab secepat mungkin.

Los Blancos dikatakan membuat tiga tawaran minggu terakhir – walaupun dipertikaikan oleh pengarah sukan PSG Leonardo – dalam usaha untuk menangkap pemain berusia 22 tahun itu, tetapi kelab gergasi Perancis itu enggan berganjak dan bahkan secara terbuka tidak mempedulikan tawaran tersebut.

Leonardo mengatakan sebelum tawaran pertama £137 juta diajukan pada 25 Ogos bahawa Mbappe mempunyai keinginan untuk berangkat ke ibu kota Sepanyol, tetapi Herrera memberitahu El Larguero dalam petikan yang dikemukakan oleh AS bahawa bintang Perancis itu sudah menyedari ketika itu bahawa masa depannya segera di Parc des Princes dan mendakwa bahawa aset hadiah kelab telah memutuskan dia akan kekal.

“Saya mempunyai intuisi bahawa dia tinggal,” kata Herrera. “Inilah yang dia dan kelab memberitahu kami. Saya bertanya kepadanya dua minggu sebelum pasar berakhir dan dia berkata: “Saya di sini.”
“Semua yang saya lihat tidak berkahwin dengan apa yang berlaku di sini. Apa yang berlaku musim ini boleh mempengaruhi kata Mbappe.’

Walaupun pengakuan umum Leonardo bahawa Mbappe ingin pergi, angka £ 137 juta terlalu rendah dan bahawa Real Madrid juga telah membuat pendekatan ‘haram’ untuk pemain itu – semuanya sebenarnya dianggap sebagai penghinaan oleh kelab Perancis.

Tawaran kedua bernilai £ 154 juta ditepis dengan senyap sebelum angka 189 juta pound yang tidak berasas dibentangkan pada hari terakhir jendela.

Dari penampilannya saja, Mbappe tampaknya akan pindah ke Bernabeu musim panas depan, jika dia menginginkannya, ketika kontraknya di PSG habis, tetapi kelab itu sekarang kelihatan lebih optimis bahawa pemain itu dapat yakin untuk tetap bersama Leonardo dengan mengatakan: “Saya tidak melihat Mbappe pergi pada akhir musim.”