Liga Perdana Berita

Rafael Benitez bersedia untuk mengambil peranan sebagai pengurus di Everton

Bekas bos Liverpool, Rafael Benitez, akhirnya kelihatan hampir kembali ke Merseyside tetapi kali ini untuk menjadi pengurus Everton yang baru setelah mengadakan satu lagi perbincangan positif dengan kelab Liga Perdana itu.

Meskipun belum ditawarkan pekerjaan secara resmi, satu sumber semalam menyatakan kesepakatan “sudah dekat” dan, yang luar biasa, masih ada kemungkinan bekas bos Wolves, Nuno Espirito Santo, masih dapat dilantik untuk peranan yang sama.

Rupa-rupanya Nuno, yang meninggalkan Wolves pada penghujung musim setelah mengakhiri ke-13 yang mengecewakan, telah mencapai persetujuan pada Jumaat lalu tetapi itu masih belum disahkan. Pelatih Portugal berusia 47 tahun itu telah ada perjanjian tawaran rasmi hujung minggu lalu tetapi itu belum diresmikan.

Tetapi nampaknya mantan pengurus Liverpool itu menjadi kegemaran yang jelas, walaupun sumber-sumber juga memperingatkan bahawa perincian perjanjian itu, termasuk jangka masa kontrak, masih dibincangkan.

Tidak diragukan lagi, dengan mengupah Benitez, ini adalah salah satu janji paling tidak dijangka dalam sejarah 143 tahun kelab Everton kerana sebilangan peminat mungkin bertindak balas terhadap pelantikan pelatih Sepanyol itu.

Sebaliknya, yang lain juga dapat melihat pandangan yang lebih pragmatik memandangkan rekod prestasi Benitez yang luar biasa walaupun ada hubungannya dengan Anfield yang kuat. Ia juga menarik untuk mengukur reaksi penyokong Liverpool terhadap Benitez kerana difahami bahawa dia akan menikmati peluang untuk mengubah Everton menjadi pencabar kejuaraan serius di laga domestik dan Eropah.

Benitez juga telah mengadakan perbincangan lebih produktif dengan kelab itu, dan juga menjelaskan bahawa dia tidak hanya ingin kembali ke Liga Perdana tetapi tidak akan ada masalah atas kendali di Everton walaupun sudah enam tahun mengendali di Liverpool.

Pelatih berusia 61 tahun itu masih menyimpan rumah keluarga di Merseyside sejak berpindah ke sana dari Valencia pada tahun 2004 dan telah memenangi Liga Juara-Juara dan Piala FA untuk Liverpool dan pencalonannya jelas akan mendapat penilaian yang serius memandangkan kaliber CVnya yang merangkumi kepujian tertinggi dalam bola sepak Eropah dengan masa diluaskan di Liverpool, Newcastle United, Chelsea, Real Madrid dan Napoli.

Benitez bersikap terbuka terhadap keinginannya untuk kembali ke pengurusan di England setelah dia meninggalkan Newcastle United dua tahun yang lalu.