Liga Perdana Berita

Bos Wolves Nuno akan pergi pada akhir musim

Bos Wolves, Nuno Espirito Santo, dilaporkan akan meninggalkan kelab Liga Perdana selepas perlawanan terakhir musim ini, dengan Tottenham diduga sedang dalam usaha untuk mengambil jurulatih Portugal.

Nuno mengetuai Wolves untuk promosi dari Liga Kejuaraan dan dengan gagah berani menjadikannya antara yang terbaik dalam empat musimnya di Molineux.

Tottenham masih melayari Yellow Pages bola sepak untuk pengurus baru setelah pemecatan Jose Mourinho pada bulan April dan Nuno segera dipasang sebagai kegemaran para pembuat buku untuk mengambil alih pasukan utara London. Pengurus Brighton, ia itu Graham Potter, dan Ralph Hasenhuttl dari Southampton juga dikaitkan dengan jawatan pengurus Tottenham, yang telah diisi oleh Ryan Mason secara sementara sejak Mourinho keluar.

Pengurusan Nuno telah menyaksikan Wolves mendapat tempat di tangga ketujuh berturut-turut di Liga Perdana dan mara ke suku akhir Liga Europa di bawah kendaliannya, walaupun musim ini terbukti lebih sukar dengan Wolves bernasib tidak lebih baik daripada penentuan di kedudukan ke-12, bergantung pada keputusan Ahad dalam pertandingan perpisahannya menentang United di Molineux.

Terdapat beberapa laporan selama beberapa minggu bahawa Wolves mempertimbangkan untuk berpisah dengan pelatih berusia 47 tahun itu, yang baru menandatangani perjanjian baru dengan kelab 12 bulan yang lalu.

Nuno dan kelab menegaskan bahawa keputusan untuk pergi telah dibuat dengan persetujuan bersama.

“Kami mencapai matlamat kami, kami melakukannya dengan semangat dan kami berjaya bersama-sama. Pertama, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada para penyokong, yang telah memainkan peranan penting dalam membantu kami mencapai tahap baru bagi Wolves, dan penduduk kota, yang memeluk kami dan membuat kami berasa seperti di rumah,” kata Nuno.

“Sudah tentu, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua kakitangan di Wolves, atas sokongan dan komitmen mereka setiap hari.

“Yang paling penting, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada setiap pemain yang kami bekerjasama sejak hari kami bermula, kerana kesetiaan, dedikasi, kerja keras dan bakat mereka. Merekalah yang telah membuat perjalanan yang luar biasa ini mungkin bagi kami.

“Hari minggu akan menjadi hari yang sangat beremosi, tetapi saya sangat gembira kerana peminat akan kembali ke Molineux dan kami dapat berkongsi satu momen istimewa terakhir bersama, sebagai satu paket.”

Nuno membelanjakan lebih dari £60 juta untuk menandatangani Nelson Semedo dan Fabio Silva sebelum awal musim ini, tetapi kecederaan pada penyerang Mexico yang produktif, Raul Jimenez, menggagalkan kempen Wolves. Jimenez tidak bermain sejak patah tulang tengkoraknya di Arsenal pada Oktober.

Bekas bos Ex-Porto dan Fenerbahce, Vitor Pereira, dan bekas pembantu Mourinho, Rui Faria, telah disebut sebagai pengganti berpotensi untuk Nuno.

“Nuno telah membawa kita beberapa momen istimewa di Wolves yang tidak akan dilupakan, tetapi setiap bab berakhir,” kata ketua Wolves, Jeff Shi.

“Kesetiaan dan dedikasi selama empat tahun terakhir tidak terukur, dan kami tidak dapat cukup berterima kasih kepadanya atas kemajuan yang telah dicapai untuk Wolves.”