Liga Perdana Berita

‘Cinta sejati’ Jurgen Klopp dan perbezaan antara dia dan Alex Ferguson menjelaskan

Shinji Kagawa mempunyai pengalaman yang sama sekali berbeza dengan pengurus Liverpool, Jurgen Klopp di Borussia Dortmund dan Sir Alex Ferguson di Manchester United.

Bekas pemain tengah Manchester United itu mengatakan bahawa bekerja dengan Jurgen Klopp adalah semacam ‘takdir’ – setelah memenangi dua gelaran Bundesliga di bawah Klopp di Borussia Dortmund – mendakwa perbezaan antara pelatih Jerman itu dan bekas bos United Sir Alex Ferguson adalah ‘perawakan’ dan tuntutan yang di buat pada pemain berpengalaman.

Pemain berusia 31 tahun itu, yang kini mewakili PAOK di Yunani, memberitahu Laureus Sports:

“Terdapat begitu banyak kenangan dengan Jurgen Klopp sehingga sukar untuk memilih satu sahaja. Tetapi jika saya menggambarkannya, dia adalah pengurus yang benar-benar cinta kepada pemainnya.

“Dia selalu memikirkan pemainnya, menyokong mereka dalam momen penting ketika mereka berada di lapangan.

“Oleh itu, sebagai pemain, saya selalu dapat turun ke padang tanpa sebarang masalah. Saya selalu merasa tidak ada yang perlu ditakutkan sepanjang saya mengikuti arahannya. Itulah jenis pengurus dia.”

Kagawa meneruskan:

“Saya melihat kembali pertemuan saya dengan Klopp sebagai satu bentuk takdir. Saya tidak mengalami kegagalan dan penuh keyakinan dan semangat.

“Saya rasa semuanya mudah. Sudah tentu, saya mengetahui kemudian dalam karier saya bahawa perkara tidak begitu mudah dan keyakinan saya hancur. Melihat ke belakang, bertemu Klopp dan bermain untuk Dortmund adalah pengalaman yang sangat mengagumkan bagi saya.”

Kagawa dan Dortmund menaikkan trofi Bundesliga pada musim berturut-turut setelah dibawa ke Jerman dari Cerezo Osaka dalam kesepakatan £275,000 oleh Klopp, dan kemudiannya berjaya mendapat perpindahan £12 juta ke United dan mengakui mengalami beberapa pengering rambut Ferguson yang terkenal ‘dalam satu-satunya musimnya bekerja dengan orang Scot itu sebelum dia bersara.

Kagawa menambah:

“Tidak seperti Jurgen, Sir Alex adalah pengurus yang semua orang kenal.

“Jurgen masih pengurus muda dan tidak mempunyai gelaran di bawah tali pinggangnya, jadi ketika dia sangat terkenal di Jerman, dia tidak dikenali di seluruh dunia.

“Tetapi semua orang mengenali Sir Alex Ferguson dan menghormatinya, jadi saya tidak ragu-ragu mengambil kesempatan untuk bermain untuknya.

“Ketika Sir Alex berteriak pada separuh masa dan pemain seperti Wayne Rooney, Ryan Giggs dan Paul Scholes tidak dapat mengucapkan sepatah kata pun, saya menyedari dia adalah seorang yang hebat pesonanya.

“Saya juga menyedari bahawa dia menuntut banyak lagi dari pemain yang lebih berpengalaman berbanding pemain muda seperti saya. Ini adalah gaya pengurusannya.

“Saya melihat sendiri bahawa dia akan berubah menjadi bermuka merah ketika dia berteriak. Dia benar-benar akan membiarkan semuar keluar di setiap perlawanan. Itu dibenarkan kerana dia adalah Sir Alex.”