LaLiga Berita

Perjanjian dicapai oleh Tengku Mahkota Johor untuk membeli Valencia dari Peter Lim

Tengku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim, dilaporkan telah mencapai kesepakatan untuk membeli syarikat gergasi Sepanyol, Valencia dari pemilik sekarang, Peter Lim, menurut laporan dari A Punt.

Laporan itu mendakwa bahawa TMJ telah membuat perjanjian dengan Lim dari negara jiran, Singapura, untuk penjualan kelab itu untuk diproses pada hari Isnin dan telah berkongsi gambar di media sosialnya yang disertakan dengan lencana Los Che.

Putera negara selatan Malaysia telah mengatakan, dalam petikan yang disampaikan oleh Marca:

“Saya bukan seseorang untuk mengubah puncak atau tradisi kelab anda, seperti yang saya katakan sebelumnya. Saya bukan ahli perniagaan. Saya di sini untuk kejayaan.”

“Saya seorang putera, bukan ahli perniagaan. Wang tidak memotivasi saya, kemuliaan memotivasi saya dan membuat sejarah. Bukan rahsia bahawa saya peminat bola sepak, saya meminati hal itu.”

Pada bulan Ogos, peminat Valencia mengadakan tunjuk perasaan di luar lapangan kelab yang meminta Lim untuk meninggalkan kelab itu sementara 86 persen peminat kelab percaya dia bersiap untuk menjual Valencia, seperti dalam tinjauan berikutnya di Marca.

Laporan menunjukkan bahawa ketidakpastian kewangan bermaksud Los Che mesti mengurangkan anggaran gaji mereka sebanyak 40 peratus untuk kempen semasa, dengan keadaan kewangan kelab menjelaskan pemisahan skuad – Rodrigo Moreno, Ferran Torres, Dani Parejo dan Francis Coquelin adalah antara eksodus musim panas.