Liga Juara-Juara Berita

‘Kami harus lebih klinikal’ – Guardiola menyeru pemain City untuk menjadi lebih kejam setelah kemenangan atas Borussia Monchengladbach

Pep Guardiola menegaskan pasukannya di Manchester City perlu mengasah di depan gawang walaupun melayari kemenangan selesa 2-0 Liga Juara-Juara ke atas Borussia Monchengladbacha ketika pendahulu Liga Perdana Inggeris mara ke suku akhir pertandingan setelah perlawanan pertama mereka seri-16 terakhir menentang pasukan Jerman di Budapest.

Dengan Joao Cancelo membuat assist untuk kedua-dua gol oleh Bernardo Silva dan Gabriel Jesus, Monchengladbach memberikan sedikit perlawanan, tetapi Guardiola nampaknya prihatin dengan kekurangan peluang yang jelas yang dibuat oleh pasukannya.

Bos City  berkata:

“Secara amnya kami bermain dengan sangat baik tetapi kami tidak cukup klinis di depan.

“Tindakan satu lawan satu – dengan penjaga, dan pembela – kita harus lebih klinikal. Anda mesti menyelesaikan aksi, sekurang-kurangnya memaksa penjaga simpanan dan kami tidak melakukannya.

“Kami mencipta banyak peluang, kami tiba di sepertiga terakhir, prosesnya bagus, tetapi harus diselesaikan lebih baik. Dalam pertandingan ini anda harus memperbaiki.

“Di Liga Perdana, kami boleh menjatuhkan mata, kami mempunyai margin, tetapi dalam pertandingan ini anda tidak berpeluang. Kita harus menjadi lebih baik.

“Saya tahu kami mempunyai kualiti untuk melakukannya – saya tidak prihatin tentang ini – tetapi, apabila anda meminta pendapat saya mengenai permainan ini, jika ada sesuatu yang saya ingin perbaiki, begitulah.”

Kekecewaan itu di ketepikan, City melihat sepenuhnya berkawalan untuk sebahagian besar permainan ketika mereka secara kompeten meraih kemenangan ke-19 berturut-turut di semua pertandingan.

Cancelo memainkan peranan yang luar biasa dalam perlawanan itu, melengkung pada umpan silang yang sangat baik untuk pembuka Silva dan mengirim satu lagi hantaran yang baik ke dalam kotak sebelum serangan menyerang Jesus.

Guardiola berkata:

“Dia memandu dengan bola dan di pertahanan tengah. Dia adalah pemain dengan kualiti yang besar dan fizikalnya luar biasa.

“Jika kami bermain perlawanan lain esok dia akan bersedia untuk bermain. Pada peringkat ketiga terakhir, dia cemerlang. Dua matlamat indah.”

Bernardo Silva juga tidak ketinggalan mata, dengan Portugis tidak hanya menyelesaikan gol pertama tetapi juga memiliki tangan kedua di depan dengan tandukan lembut dari palang Cancelo.