Liga Perdana Berita

Apa yang tidak kena dengan Liverpool? Semuanya!

Jadi apa yang tidak kena dengan Liverpool? Semuanya!

Pasukan Jurgen Klopp mengalami kemerosotan yang telah tersembunyi.

Memetik kecederaan sebagai penjelasan paling mudah untuk masalah pasukan adalah cara termudah untuk menyumbang kejatuhan juara liga bertahan. Dan kecederaan memang menjadi faktor penting dengan juara bertahan di Liga Perdana Inggeris telah kehilangan sejumlah tokoh penting yang ketidakhadiran jangka panjangnya memberi kesan drastik pada prestasi pasukan.

Namun, masalah terlalu selesa dengan keadaan bagus mereka dulu adalah jawapan yang lebih kompleks dan menyakitkan yang merupakan punca keruntuhan arus yang menyakitkan. Krisis yang dapat dihindari, akarnya dapat diturunkan kembali ke kemenangan Liga Juara-Juara dua tahun yang lalu, kerana dendam kekalahan 3-1 baru-baru ini yang dilakukan Leicester City dan penurunan dalam bentuk sejak Krismas adalah gejala yang jelas. Pada hakikatnya, masalah penurunan ini bermula jauh sebelum persembahan yang mengerikan ini.

Selepas kemenangan ke atas Tottenham Hotspur di Madrid dua tahun lalu adalah masa yang tepat untuk memperkuatkan skuad kerana Liverpool ketika itu adalah juara Eropah dan tradisi di kelab selalu membina dari kedudukan yang kuat. Malangnya itu tidak berlaku.

Pada musim panas 2019 Liverpool tidak melabur dalam pemain yang boleh mencabar pasukan pertama. XI yang disukai Klopp jelas mengagumkan dan terus merangkul gelaran dan satu-satunya penambahan skuad ialah Takumi Minamino pada Januari tahun lalu.

Serangan Liverpool yang luar biasa di musim sebelumnya dengan jelas mengesahkan bahawa Klopp dan pemilik kelab telah membuat keputusan yang tepat, dengan gelaran yang dimenangi dengan berkesan pada Mac lalu, juga disebabkan oleh wabak coronavirus, yang sebenarnya berperanan dalam mengungkap beberapa kebenaran yang tidak enak – pihak pembangkang telah mula mengetahui taktik Klopp ketika pasukan mula perlahan mencurun dari puncaknya.

Dalam tempoh sementara musim penutupan pendek setelah memenangi gelaran, Liverpool berjudi lagi, kali ini dengan menguatkan kedudukan di depan dan di lini tengah dengan membawa masuk Diogo Jota dan Thiago Alcantara, kecuali bahawa pemain yang menarik itu mengaburkan apa yang terbukti sebagai strategi perpindahan yang cacat.

Dejan Lovren diberi izin untuk berangkat ke Zenit Saint Petersburg. Walaupun kerjaya Croat di Anfield kurang memberangsangkan, namun pemergiannya meninggalkan kelab dengan hanya tiga pemain tengah kanan. Dan menceburkan diri dalam musim dengan kekurangan pemain di barisan yang sangat penting ini adalah perkara yang bodoh. Dan langkah ini terkena akibat yang teruk.

Virgil van Dijk, Joe Gomez dan Joel Matip telah mengalami kecederaan jangka panjang, dengan kehilangan Van Dijk, khususnya, secara besar-besaran mengganggu keseimbangan keseluruhan skuad.

Dorongan pemangkin yang menjadikan Liverpool juga menjadi pemenang, kehilangan pemain Belanda berusia 29 tahun itu akibat kecederaan ACL yang teruk melumpuhkan The Reds. Kemudian, kecederaan pada Gomez dan Matip hanya menumpukan penderitaan.

Juga jelas bahawa Liverpool memerlukan bek tengah lebih banyak daripada yang mereka perlukan Jota dan Thiago. Tidak ada kelab yang berpura-pura berhajat memenangi gelaran Liga dan UCL yang mampu memasuki musim dengan hanya tiga pemain pertahanan tengah lini depan.

Sekiranya pengarah sukan Edwards dapat menyingkirkan pemain yang berlebihan dengan syarat untuk membebaskan wang tunai, masalah itu mungkin telah diatasi. Seperti yang ada, dia tidak dapat membuat perjanjian dan orang-orang seperti Divock Origi dan Xherdan Shaqiri tetap berada di kelab.
Kemudian ada juga gaya pasukan Klopp yang tidak biasa dengan sokongan penuh menjadi pusat kreatif.

Dengan gaya ini, keberkesanannya telah dikompromikan oleh kelemahan semasa yang berlaku di separuh tengah. Dan memilih pemain tengah seperti Fabinho dan Jordan Henderson ke posisi empat belakang hanya mampu meningkatkan ketidakseimbangan.

Hasil daripada kegagalan untuk mengisi semula skuad dan membeli pemain yang sesuai dengan gaya pasukan, Liverpool telah kehilangan identiti, tujuan dan kepercayaan.

Kesukaran telah bertambah dengan bermain di stadium kosong. Pasukan Klopp bergantung pada  emosi penonton dengan cara yang lebih jelas daripada pasukan Liverpool lain dalam sejarah kelab. Tanpa orang ramai, mereka kini kelihatan tidak bersemangat.

Klopp kini menghadapi krisis eksistensial dan tugas besar membersihkan kandang dan mengubah keadaan dengan cepat. Seperti sekarang, dia menderita kehilangan diri – ibunya meninggal bulan lalu – dan krisis profesional ketika Liverpool menghadapi pertarungan yang sukar untuk diselesaikan di empat teratas.

Apa pun keputusan akhir, pemain Jerman berusia 53 tahun itu perlu melakukan perubahan pada akhir musim. Kekurangan pengambilan dalam dua musim panas yang lalu kini telah terserlah.

Liverpool mungkin harus bangkit semula dari posisi yang lemah setelah kehilangan peluang untuk memperkuat ketika mereka dominan.