Liga Super Malaysia Berita

Dominique Da Sylva sertai Kuala Lumpur United

Dominique Da Sylva sertai Kuala Lumpur

Kuala Lumpur United mengumumkan penyertaan Dominique Da Sylva sebagai penyerang baharu pasukan itu bagi menghadapi saingan Liga Malaysia musim 2021.

Pemain berusia 31 tahun dan berasal dari Mauritania itu mencipta nama di Liga Malaysia apabila menjaringkan sembilan gol dalam 10 perlawanan Liga Super ketika beraksi bersama Terengganu musim lepas.

Selepas kontraknya bersama Terengganu tidak disambung, Da Sylva membuat keputusan untuk menerima tawaran daripada KL United selepas CEO KLUFC, Stanley Bernad menunjukkan minat untuk mendapatkan beliau.

“KL adalah pasukan yang benar-benar menunjukkan minat kepada saya dan membuat saya merasa penting,” kata Da Sylva menerusi laman sesawang rasmi Kuala Lumpur FA.

“Cara CEO bercakap dengan ejen saya dan saya serta rancangannya untuk kelab itu sangat penting. Dia bermain bola sepak sebelum ini dan dia tahu apa yang diperlukan oleh pemain.

Pada masa sama, Da Sylva berjanji akan menunjukkan prestasi lebih baik bersama pasukan baharunya.

“Saya tahu saya boleh melakukan lebih banyak lagi.

“Kami hanya bermain separuh musim tahun lalu, jadi saya harap tahun ini adalah musim yang penuh. Ini adalah masa yang sukar bagi semua orang tetapi saya harap ia akan menjadi musim yang baik untuk semua bola sepak.

“Semua pemain, kami cuba menjadi lebih baik daripada musim sebelumnya. Sudah tentu, saya akan berusaha lebih baik. Saya tahu ia tidak akan mudah tetapi kami akan bertarung dengan bantuan semua orang. Tahun ini, jika kami bermain penuh maka saya boleh mencuba yang lebih baik.”

Da Sylva juga berharap beliau dapat membantu pasukannya terus kekal di Liga Super musim depan.

“Seperti semua pemain, saya ingin mencuba memenangi piala, itu yang paling penting.

“Saya tahu KL berasal dari Liga Perdana, jadi jangan cuba memikirkan untuk menjadi juara. Pada musim pertama, anda mahu kekal di Liga Super.

“Semua pemain tahu liga ini tidak mudah tetapi tentu saja kami berada di sini untuk menjadikan KL sebuah kelab yang lebih besar, untuk memenangi perlawanan, mengalahkan pasukan besar.”

Da Sylva berkata beliau sudah tidak sabar untuk menjalani latihan bersama pasukan KL United dan mengenali rakan sepasukan barunya walaupun dia sudah mengenali pemain pertahanan Kamal Azizi Zabri dan Wan Ahmad Amirzafran Wan Nadris kerana beraksi bersama di Terengganu.

“Saya pernah beraksi dalam perlawanan persahabatan antara Terengganu dan KL tahun lepas, jadi sudah tentu saya bertemu dan mengenali mereka. Saya tahu KL ada pemain yang bagus.”