LaLiga Berita

Simeone ‘sangat gembira’ di Atletico tetapi mengakui ‘Saya selalu fikir saya boleh dipecat esok’

Selepas kekalahan kepada Copa del Rey yang mengejutkan, bos Atletico Madrid, Diego Simeone mengisyaratkan bahawa dia mungkin tidak berada dalam kedudukannya tahun depan tetapi telah meredakan spekulasi dia akan meninggal. Simeone menegaskan bahawa dia tidak mengambil pekerjaannya dengan tidak peduli saja, dan mengakui dia selalu memiliki perasaan bahawa dia dapat dipecatkan bila-bila saja.

Jurulatih Argentina itu dilantik sebagai sebagai pengurus pada tahun 2011 dan akan merayakan satu dekad bertugas sekiranya dia masih berada di kerusi panas Atletico pada 23 Disember.

Sepanjang tempohnya yang mengagumkan, dia telah mengawasi masa yang sangat berjaya dalam sejarah kelab, membawa mereka ke dua final Liga Juara-Juara, satu gelaran liga dan berada di puncak LaLiga musim ini.

Namun di sebalik semua ini, dia benar-benar mengisyaratkan dia boleh meninggalkan kelab berikutan kekalahan yang tidak disangka-sangka kepada Cornella pada pertengahan minggu.

“Sukar untuk cuba menjelaskan perasaan ketika seseorang mengekspresikan dirinya, adalah normal bagi setiap orang untuk menafsirkan pesan dengan cara mereka sendiri, saya selalu ikhlas. Saya selalu fikir mereka boleh memecat saya esok,” katanya pada hari Jumaat.

“Saya hidup secara berterusan dengan pendekatan permainan demi permainan. Anda boleh mentafsirkan apa yang anda mahukan. Saya sudah mengatakan pada sidang media bahawa saya sangat gembira di Atletico Madrid, bahawa kami telah datang dari tahun peralihan dan bahawa kami mengalami musim yang sangat baik dalam pertandingan yang sukar seperti La Liga.”

Selepas kekalahan 1-0 pada pertengahan minggu, dia menimbulkan keraguan tentang masa depannya bersama kelab.

“Kami akan mencari jalan penyelesaian tahun depan jika kami ada di sini,” katanya. “Bola sepak sangat berubah, tetapi anda harus terbuka dengan segala kemungkinan. Kami harus bersikap terbuka terhadap apa sahaja keputusan kelab.”

Kekalahan sementara diketepikan, Atletico menikmati musim yang baik ketika mereka mendahului di Divisyen Primera, dengan dua mata di hadapan Real Madrid, dan dengan dua perlawanan atas tangan pesaing bandar mereka.

Selanjutnya untuk Atletico adalah pertembungan dengan Athletic Club pada hari Sabtu, walaupun cuaca buruk mengancam perlawanan.

“Semalam kami dapat berlatih dengan kesejukan dan salji, dan kami dapat mempersiapkan diri untuk pertandingan,” kata pelatih.

“Hari ini kami tidak dapat dan kami mencari alternatif untuk tiba dalam keadaan terbaik. Padang akan berada dalam keadaan terbaik.”

Pertembungan menentang Sevilla berlaku pada hari Selasa, dan selepas itu Atletico akan mendapat cuti sembilan hari.