LaLiga Berita

Pemain depan calon presiden Barcelona Laporta mengesahkan pendirian terhadap Guardiola dan Messi

Joan Laporta kembali pelantikan presiden Barcelona, ​​dan secara terbuka telah membincangkan masa depan bos Man City, Pep Guardiola, dan Lionel Messi, dengan mengatakan dia tidak dapat membayangkan Lionel Messi bermain untuk Manchester City.

Messi hampir meninggalkan Barcelona pada musim panas setelah mengalami perselisehan dengan hierarki kelab di bawah bekas presiden Josep Maria Barthomeu, yang sejak itu semua mengundurkan diri, menghasilkan pemilihan presiden baru pada bulan Januari. Sejak itu, Messi memilih untuk tinggal di Nou Camp untuk mengelakkan pertarungan di mahkamah yang mahal untuk mengakhiri kontraknya, dengan City disebut sebagai destinasi seterusnya.

Cityzens sejak itu mengesahkan mereka bersedia secara kewangan untuk menandatangani Messi seandainya dia ingin pergi musim panas depan, walaupun pengurus Pep Guardiola baru-baru ini mengulangi keinginannya yang lama bahawa dia mahu Messi mengakhiri kariernya di Barcelona.

Tidak mengejutkan, masa depan Messi adalah inti yang tidak dapat dielakkan dalam pilihan raya presiden yang akan datang, dengan salah satu pendahulu, Victor Font, menyatakan bahawa Guardiola kembali ke Barca dapat menjadi kunci untuk menahan Messi di Camp Nou.

Namun, Joan Laporta, mantan presiden Barcelona dan calon pendahulu lain dalam pilihan raya akan datang, tidak melihat Messi atau Guardiola meninggalkan kelab mereka.

“Saya hanya dapat membayangkannya dengan kemeja Barca,” Laporta berkata pada Mail, menjelaskan bahawa Liga Juara-Juara dapat menjadi penghubung penting dalam menyimpan pemain Argentina itu di Barca hingga dia memutuskan untuk menggantunkan kasut bola sepaknya.

“Dan saya akan melakukan segala yang mungkin untuk memastikan dia terus memakainya dengan nombor 10 di belakangnya. Saya rasa ia sangat sesuai untuknya.

“Saya tahu Leo dan saya rasa dia hanya mahu terus bermain, dan tumpuan untuk memenangi Liga Juara-Juara lain. Orang berkata kepada saya: ‘Mengapa anda tidak bercakap dengannya?’ Tetapi dia sudah tahu apa yang saya fikir.

“Dia tahu bahawa jika saya menjadi presiden, perkara pertama yang akan saya lakukan adalah memikirkan bagaimana saya dapat meyakinkannya untuk kekal sehingga akhir kariernya.”

Laporta juga terus memberikan pandangannya tentang mengapa Messi tidak sabar untuk meninggalkan Barcelona pada bulan Ogos, dengan mengatakan bahawa dia yakin dapat menjaga pemain bintang Barca kerana hubungannya yang rapat dengan Messi dan wakilnya.

“Dengan pasukan yang kompetitif, saya [percaya Messi dapat terus bermain untuk waktu yang lama.] Dengan Leo, ini bukan soal wang. Apa yang dia mahukan adalah berada dalam pasukan yang dapat memenangi Liga Juara-Juara lagi.”

“Apa yang paling menyusahkan Leo ialah mereka berbohong kepadanya. Saya cukup bernasib baik kerana dapat mengatakan bahawa dia telah memberitahu saya: ‘anda tidak pernah berbohong kepada saya. Selalu apabila anda telah mencadangkan sesuatu kepada saya, anda telah mematuhi kata-kata anda.’

“[Bekas dewan] menjadikannya orang yang bertanggung jawab atas segala hal, mereka tetap berada di latar belakang dan dia tidak harus mengatasinya.”

Berkenaan dengan Guardiola, Laporta mengatakan bahawa dia selalu berkomunikasi dengan pelatih Sepanyol itu yang telah dilantiknya untuk menjadi bos Barcelona pada tahun 2008 bila dia menjadi presiden kelab dulu. Namun, dia menegaskan bahawa rancangannya tidak termasuk membawa Guardiola kembali ke Kem Nou sementara yang terakhir masih berkomitmen untuk pekerjaannya di City.

“Dengan Pep saya mempunyai saluran terbuka,” katanya.

“Dia kawan, saya bercakap dengannya, dan dia jurulatih terbaik di dunia. Tetapi saya tahu bagaimana keadaannya di City. Jadi, saya tidak pernah mengambil langkah itu.

“Masalah yang akan kita hadapi sekarang begitu besar sehingga saya tidak dapat memikirkan apa yang boleh terjadi pada tahun-tahun akan datang, walaupun dengan seorang rakan. Saya bimbang tentang Barca. Saya tidak bimbang tentang perkara-perkara yang diluar kelab.

“Jelas, saya berharap dia dan Txiki [Begiristain], dan semua orang yang saya cintai berada di sana, yang terbaik.”