Liga Perdana Berita

Istimewa untuk mempunyai 2,000 peminat Arsenal kembali di Emirates – Mikel Arteta

2,000 peminat hadir di Emirates untuk bersorak menyokong Arsenal ketika mereka akhirnya menang 4-1 menentang Rapid Vienna dalam pertandingan kumpulan Liga Europa kedua mereka.

Pasukan Mikel Arteta dapat menghentikan pengunduran sementara mereka di Liga Perdana untuk mengekalkan rekod 100 peratus mereka dalam pertandingan Liga Europa, yang telah muncul sebagai lapisan perak di awan gelap yang telah berkumpul di atas Arsenal.

Arteta memuji kembalinya “istimewa” dari 2,000 penyokong Arsenal, sambil menambah bahawa para pemain merasakan perbezaan yang besar kerana sudah sembilan bulan sejak para peminat di benarkan masuk stadium Emirates, tetapi setelah penguncian kebangsaan kedua England baru-baru ini dan kembali ke Sekatan tahap 2 di London, sebilangan kecil peminat dibenarkan masuk ke stadium.

Prestasi buruk Gunners baru-baru ini, terutama di Liga Perdana, berubah positif kerana penyokong Arsenal dihiburkan dengan prestasi hebat oleh pasukan mereka, mengalahkan Rapid Vienna 4-1 dan melihat kembalinya Pablo Bilik Mari dan Calum yang terkena kecederaan jangka panjang.

Arteta berkata: “Ia sangat istimewa dan [saya] gembira dapat mengembalikan mereka [peminat]. Saya rasa mereka memberikan sumbangan besar.

“Kami mempunyai 2,000 tetapi nampaknya lebih banyak. Mereka benar-benar menyokong pasukan, mereka sangat memberi semangat kepada pasukan dan para pemain mengatakan di sini bahawa ada perbezaan besar untuk merasakan dorongan dan sokongan dari mereka.

“Terima kasih banyak kepada mereka kerana datang dan menyokong pasukan.

“Sukan tanpa peminat ini sama sekali berbeza. Para pemain kehilangan sedikit tujuan dan emosi. Kami di sini untuk menghiburkan dan membuat para peminat menikmati. Apabila mereka dapat menyampaikan bahawa ia akan terus ke pemain.”

Arsenal akan menghadapi Tottenham di Liga Perdana pada hari Ahad, secara langsung di Sky Sports.