Liga Perdana Berita

Man Utd tidak akan melakukan perpindahan Cristiano Ronaldo di tengah ketidaktentuan mengenai masa depan di Juventus

Manchester United telah menumpahkan air sejuk atas desas-desus mengenai Cristiano Ronaldo bergabung kembali dengan mereka di tengah-tengah ketidakpastian mengenai masa depannya di Serie A.

Ronaldo berada di bawah kontrak di Juventus hingga tahun 2022 tetapi khabar angin menunjukkan bahawa dia akan menuju ke pintu keluar lebih cepat daripada kemudian kerana pasukan gergasi Serie A itu ingin mengurangkan biaya dan mengembalikan wang ke depan kerana dikhabarkan mereka tidak mempunyai rancangan saat ini agar kontraknya dilanjutkan lagi.

Laporan terkini sebenarnya menunjukkan bahawa Juventus lebih suka mencuba mengumpulkan sebahagian dari pelaburan awal £100 juta mereka dan United dikhabarkan akan mempertimbangkan langkah mengejutkan untuk membawa superstar Portugal itu kembali ke Old Trafford.

Bagaimanapun menurut Manchester Evening News, tidak ada cadangan yang dibahas, yang menyatakan sebaliknya bahawa sumber-sumber di United ‘mengetawakan’ tuntutan tersebut.

Tidak ada keraguan bahawa United ingin mengembalikan Ronaldo ke barisan mereka, tetapi membiayai perpindahan itu adalah perkara lain sama sekali kerana pemenang Ballon d’Or lima kali mendapat gaji £540,000 setiap minggu di Stadio delle Alpi – hampir empat kali penghasilan kedua tertinggi Juventus, Paulo Dybala.

Juventus telah dilanda sekeras-kerasnya seperti semua kelab lain oleh kesan ekonomi yang melemahkan dari penutupan wabak coronavirus. Ini, ditambah dengan usia Ronaldo yang kian meningkat telah meyakinkan mereka untuk mengurangkan waktunya di kelab dan mengurangkan biaya dalam proses tersebut.