LaLiga Berita

Barcelona: Undi tak percaya dikemukakan terhadap Bartomeu

Undi tidak percaya telah dikemukakan terhadap Josep Maria Bartomeu dan lembaga pengarah Barca kerana penyokong dan ahli kelab meminta pengunduran segera presiden dan ahli lembaganya, menyebabkan Barcelona terus terjerumus ke dalam krisis.

Ramai yang meminta Bartomeu mengundurkan diri, yang bertanggungjawab ke atas bencana yang menimpa pasukan Catalan.

Rekod perpindahan yang dahsyat telah memainkan peranannya, dengan skuad tidak seimbang sehingga Martin Braithwaite dibawa masuk sebagai tanda kecemasan kerana kelab itu tidak mempunyai serangan balas ketika krisis kecederaan.

Setelah kehilangan Neymar ke PSG dengan bayaran rekod dunia, penandatanganan Coutinho dan Ousmane Dembele tidak berjaya, dengan pergolakan besar yang diperoleh disia-siakan pada jatuhan wang besar.

Sebilangan besar berpendapat kemenangan 8-2 di Liga Juara-Juara di tangan Bayern Munich adalah titik terendah dalam tempoh Bartomeu, ketika pengurus Quique Setien ditunjukkan pintu setelah kekalahan itu.

Namun, Lionel Messi sekarang telah menjelaskan bahawa dia ingin meninggalkan kelab, sementara ketua jurulatih baru, Ronald Koeman telah memberitahu penyerang bintang Luis Suarez – teman rapat Messi – bahawa dia tidak memiliki masa depan jangka panjang di Catalunya dan harus mencari kelab baru.

Perkembangan terbaru telah memaksa tangan ahli rasmi kelab – yang dikenali sebagai sosio – dengan suara tidak percaya yang disokong oleh calon presiden Victor Font, Jordi Farre dan Lluis Fernandez-Ala.

Lapan kumpulan penyokong yang terpisah juga terlibat, termasuk Compromissaris FCB, Dignitat Blaugrana, El Cor Blaugrana, El Senyor Ramon, La Resistencia del Palau, Manifest Blaugrana, Seguiment FCB dan #Noiestwitterbarca.

Pemimpin kumpulan Manifest Blaugrana Marc Duch mengetuai seruan agar Bartomeu dan rekan mundur dengan segera, dengan menyatakan: “Kami menuntut pengunduran segera dewan FC Barcelona dan keadaan semasa untuk diserahkan kepada orang lain untuk kebaikan kelab.

“Ini adalah gerakan pertama yang dibuat secara universal. Kami meminta para ahli untuk bertanggungjawab terhadap keadaan kelab ini sekarang.”

Usul itu memerlukan 16,000 tandatangan untuk meneruskannya, permintaan yang sukar memandangkan wabak global. Harapan Duch adalah kelab akan memungkinkan individu memberikan sokongan mereka dengan cara lain.

“Ini halangan,” tambah Duch. “Tetapi kami tidak dapat mengubah keadaan. Kami akan memberikan sebilangan cadangan kepada kelab untuk menjadikan prosesnya semudah dan selamat mungkin untuk semua ahli. Kami berada di tengah-tengah wabak dan mungkin Barca akan menyediakan kemudahan lain.”

Sudah tentu, topik hangat di sekitar Blaugrana pada masa ini adalah masa depan Messi, tetapi Duch mengakui bahawa itu benar-benar di luar tangan mereka. Dia berkata: “Perkara itu ada di meja lain, bukan milik kita.”