La Liga Berita

Xavi menyatakan bahawa dia ingin “kembali ke Barca setelah pilihan raya musim depan”

Xavi Hernandez telah menyatakan dengan jelas bahawa impiannya adalah untuk kembali ke Barcelona sebagai pelatih, dan menjelaskan mengapa dia harus menolak tawaran yang dibuat oleh kelab pada bulan Januari walaupun meski Messi mendesaknya untuk menerima tawaran itu.

“Kelab menghampiri saya pada bulan Januari, tetapi masa dan keadaan tidak sesuai untuk saya. Saya mahu kembali pada masa di mana saya boleh memulakan projek saya dari awal. Saya adalah orang kelab dan saya ingin dapat membuat keputusan untuk Barcelona.

“Impian terbesar yang saya miliki sekarang adalah menjadi jurulatih Barca dan kembali ke sana untuk berjaya,” kata bekas pemain tengah Barca itu.

Xavi juga mengatakan bahawa pasukan teknikalnya sudah bekerja keras dalam persiapan mereka bersiap untuk melatih Barca, dan merancang untuk kembali ke Camp Nou setelah pemilihan kelab.

“Kakitangan teknikal saya banyak menyiapkan Barca. Sebaik-baiknya, saya ingin kembali selepas pilihan raya. ”

Presiden kelab Bartomeu ketika ini tetap berkeras untuk kekal sebagai penyandang jawatan hingga 2021, dengan tanpa ada petunjuk pada masa ini mengenai siapa yang kemungkinan besar akan mengambil alih. Namun yang diketahui adalah pintu telah dibuka untuk Xavi, yang bererti dia kemungkinan besar akan menjadi pelatih Barca berikutnya ketika masa jawatan Setien berakhir.

Sudah tentu, ada juga yang baru beredar selama ini sementara Barca juga berharap dapat memikat jurulatih dan palungan emas mereka sebelumnya, Pep Guardiola, kembali ke Camp Nou.

Itu pasti menarik.