Liga Perdana Berita

Penyerang Juventus, Pablo Moreno akan menandatangani kontrak ketika Pep Guardiola juga mengejar Nathan Ake

Pep Guardiola sudah merencanakan perpindahannya untuk musim baru kerana Man City siap membawa penyerang Juventus, Pablo Moreno ke Liga Premier, menurut laporan.

Pemain antarabangsa Sepanyol Bawah-18, Moreno, dikatakan menuju ke Etihad dengan pemain sayap Portugal, Felix Correia, sebaliknya bergera ke Juventus melakukan perjanjian pertukaran di antara kedua-dua kelab itu.

Setibanya di Man City, Moreno akan dipinjamkan ke Girona, yang merupakan sebahagian daripada City Football Group.

Correia, 19, sebaliknya telah bermain untuk pasukan simpanan AZ Alkmaar, Jong AZ, musim ini dan dilaporkan telah tiba di Turin untuk mendapatkan pemeriksaan perubatan pada hari Ahad.

Sementara itu, Athletic mendakwa City berminat untuk menandatangani bintang Bournemouth, Nathan Ake, kerana bek tengah berusia 25 tahun itu cemerlang dalam pasukan Cherries yang sedang kurang semangat dan kini berada di zon degradasi kerana perbezaan gol dengan baki lapan perlawanan untuk bermain.

Seperti yang berlaku, City belum lagi menggantikan Vincent Kompany setelah pemain berusia 34 tahun itu mengakhiri hubungan 11 tahun dengan kelab itu musim panas lalu.

Situasi telah diperburukkan oleh John Stones dan Nicolas Otamendi yang gagal mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh Kompany, meninggalkan bos City, Pep Guardiola, tanpa pilihan melainkan meletakkan pemain tengah, Fernandinho, kadang-kala di bahagian pertahanan pada musim ini.

Ake hanya tinggal dua tahun dalam kontraknya di Bournemouth dan diawasi oleh pengakap City sebelum rehat musim sejuk dan walaupun tidak ada langkah yang dilakukan dalam jendela perpindahan Januari, minat City terhadapnya nampaknya masih ada.

Pemain antarabangsa Belanda itu akan meninggalkan Bournemouth jika lima tahun kelab itu kekal di Liga Perdana berakhir bulan depan.

Bekas kelab Ake, ia itu Chelsea, juga dikatakan menghidupkan kembali minat mereka terhadapnya.