Liga Perdana Berita

Liga Perdana akan dimulakan semula pada 17 Jun dengan 2 perlawanan

Berita baik yang dinanti-nantikan oleh semua orang akhirnya! Liga Perdana akan dimulakan semula pada 17 Jun dengan Aston Villa lwn Sheffield United dan Manchester City lwn Arsenal, tertakluk kepada persetujuan kerajaan.

Selepas dua perlawanan pertama, perlawanan penuh akan dimainkan pada hujung minggu 19-21 Jun.

Dengan 92 perlawanan yang masih harus dimainkan, yang pertama akan diadakan ialah empat pasukan yang terlibat.

Maklum semua perlawanan akan dimainkan di belakang pintu tertutup dan akan disiarkan secara langsung di Sky Sports, BT Sport, BBC Sport atau Amazon Prime.

Walaupun begitu, BBC Sport juga akan menyiarkan empat perlawanan langsung untuk pertama kalinya sejak awal Liga Perdana pada tahun 1992.

Sky Sports akan menayangkan 64 perlawanan secara langsung dan menjadikan 25 perlawanan akan disiarkan secara percuma.

Sementara itu, garis panduan keselamatan belum dikeluarkan oleh pemerintah dan keputusan akan tetap tertakluk kepada perjuangan terus melawan koronavirus.

Waktu permulaan adalah seperti berikut (sepanjang masa BST):

  • Jumaat: 20:00
  • Sabtu: 12:30, 15:00, 17:30 dan 20:00
  • Ahad: 12:00, 14:00, 16:30 dan 19:00
  • Isnin: 20:00
  • Selasa, Rabu dan Khamis: 18:00 dan 20:00

Difahamkan bahawa menyelesaikan musim memerlukan enam hujung minggu dan tiga pusingan pertengahan minggu.

“Liga Perdana dan kelab kami berbangga mempunyai penyokong yang sangat bersemangat dan setia,” kata ketua eksekutif Liga Perdana, Richard Masters.

“Penting untuk memastikan sebanyak mungkin orang dapat menyaksikan perlawanan di tempat sendiri.”

Masters menambah bahawa tarikh penyambungan semula tidak akan disahkan “sehingga kami telah memenuhi semua syarat keselamatan yang diperlukan”.

Perlawanan dalam dan luar rumah kemungkinan besar untuk sebahagian besar permainan – dengan beberapa permainan berprofil tinggi di tempat-tempat berkecuali atas permintaan polis walaupun sebilangan kelab telah menyatakan penentangan mereka terhadap konsep menggunakan tempat neutral, termasuk Brighton, West Ham dan Crystal Palace.

Pada hari Rabu, kelab sebulat suara memilih untuk meneruskan latihan hubungan, setelah memulakan latihan tanpa hubungan minggu lalu.

Sehingga kini, 12 orang telah menguji positif coronavirus setelah 2,752 ujian di liga.

Rancangan untuk fasa ketiga Projek Memulakan Semula merangkumi langkah ke arah latihan biasa dan peningkatan permainan yang kompetitif.

Liverpool kini berada di kedudukan teratas dengan 25 mata sementara Bournemouth, Aston Villa dan Norwich City berada di tempat penyingkiran.

The Reds, yang mengejar gelaran liga pertama dalam 30 tahun, dapat meraih kemenangan dalam perlawanan pertama mereka sekiranya Manchester City di tempat kedua kalah kepada Arsenal.