Eropah Berita

Barcelona menandatangani Neymar untuk hanya £15 juta?

Dalam perkembangan baru, nampaknya munasabah bahawa Barcelona boleh menandatangani Neymar untuk hanya £15 juta kerana satu Artikel dalam peraturan FIFA untuk perpindahan yang kedua-dua Barcelona dan Neymar sendiri akan mengexploitasikan untuk membebaskan pemain handal Brazil ini dari PSG untuk memudahkan dan mempercepatkan perpindahannya ke Blaugrana, menurut ESPN dan SPORT Sepanyol.

Artikel 17 peraturan FIFA membenarkan seseorang pemain untuk membeli baki kontraknya dengan syarat yang pemain tersebut menandatangani dengan pasukan sebelum usia 27 tahun. Kaveat lain adalah bahawa pemain mestilah berada di kelab yang sama sekurang-kurangnya tiga tahun.

Kemunculan musim panas ini akan menandakan tahun ketiga sejak Neymar meninggalkan Barca untuk menyertai PSG dalam perpindahan paling mahal di dunia bola sepak. Ini pada hakikatnya bermakna Neymar mempunyai peluang untuk memohon klausa itu dan sebenarnya boleh membeli keluar kontraknya sendiri.

Barcelona tegas dalam usaha menandatangani Neymar sebagai pemain bintang mereka sebab Lionel Messi telah menyuarakan beberapa kali dan sekali lagi keinginannya untuk Neymar kembali ke kelab Catalan untuk bermain bersama disampingnya olih sebab kedua-duanya telah mencetak satu gabungan hebat dan dinamik diatas padang yang tidak dapat dinafikan dan yang mencapai banyak kemenangan untuk Barcelona sebelum Neymar keluar dari kelab untuk PSG dalam satu perkembangan yang tidak dijangka.

Desakan Messi mengenai Neymar kembali ke Barcelona dengan perpindahan musim panas tidak syak lagi membuat presiden kelab Josep Bartomeu lebih terdesak untuk mendapatkan kesepakatan itu terjamin satu cara atau yang lain. Lagipun dia pastinya tidak mahu, atau berani, berisiko menimbulkan rasa tidak puas hati pemain bintang terhandal yang juga penyelamat kelab Barcelona.

Oleh sebab itu, Bartomeu dilaporkan memandang dengan penuh minat tentang klausa khusus ini dalam garis panduan FIFA yang mungkin bermakna mereka menandatangani murah Brazil untuk bayaran pemindahan hanya £15 juta. Ini jelas bermakna penjimatan yang menggelikan bagi kelab itu, kerana bayaran pemindahan untuk Neymar musim panas lalu ditandakan pada £150 juta pada masa itu. Bartomeu telah pun bertindak melalui seorang peguam Belgium untuk mengetatkan butiran mengenai langkah berpotensi ini.

Sementara itu, ia dilaporkan secara serentak di Sepanyol pada hujung minggu bahawa Neymar telah mengambil initiative pada dirinya sendiri untuk memberitahu Barcelona bahawa dia akan melakukan apa sahaja yang harus dibuat untuk mempercepatkan kembali ke Blaugrana kerana ia juga diketahui secara luas bahawa pemain Brazil itu bersemangat untuk bermain bersama Lionel Messi dan Luis Suarez sekali lagi, kerana mereka bertiga-tiga telah mengekalkan persahabatan dan hubungan yang rapat diatas dan di luar padang.

SPORT menuntut bahawa Neymar akan memberi tekanan kuat kepada pemilik PSG untuk memaksa jalan keluarnya pada musim panas ini.

Dan bagaimanakah perasaan PSG tentang Barcelona menggunakan peraturan FIFA untuk mengelak pemindahan Neymar? Dengan tidak disangka-sangka, pemilik PSG tidak bimbang pun rancangan Barcelona untuk menggunakan kesempatan Perkara 17 dalam peraturan FIFA untuk menandatangani Neymar, menurut pemain bola sepak Eropah, Julien Laurens, yang juga mendakwa bahawa, sebaliknya pemilik PSG sudi berunding dengan Barcelona mengenai pemindahan Neymar.

Keupayaan Neymar mampu melaksanakan pembatalan kontraknya dengan PSG, dengan terpulangnya pada FIFA untuk menentukan berapa banyak Barcelona harus membayar, tidak meremehkan bulu bos di kelab Perancis kerana mereka cenderung percaya bahawa FIFA akan meminta pihak Catalan membayar kos yang dekat dengan apa yang mereka akan meminta dalam rundingan biasa.

“Mereka tahu ini kemungkinan,” kata Laurens di ESPN FC.

“Ya, Barcelona boleh melakukannya, dan mereka [Barcelona] mempunyai peguam yang boleh melakukannya, walaupun di kem Neymar, mereka boleh melakukannya jika mereka mahu. Tetapi mereka [PSG] tidak fikir ia akan pergi begitu jauh. Seperti yang kita katakan sebelum ini, PSG terbuka untuk rundingan musim panas lalu. Jika Neymar mahu pergi lagi musim panas ini, mereka akan terbuka untuk rundingan semula. ”

“Satu-satunya perkara adalah, pertama – mereka tidak pasti Neymar mahu meninggalkan kelab. Kedua – jika Barcelona pergi ke FIFA untuk artikel 17, mereka tidak fikir tag harga akan sangat jauh dari yang PSG mahu pula Jangan lupa, mereka membayar €222 juta untuk Neymar pada tahun 2017, dan mereka masih mempunyai kontrak dua tahun lagi, sebab itu artikel 17 boleh digunakan dalam kes ini.”

“Mereka fikir FIFA akan meminta Barcelona membayar antara €150m dan €160m yang mana PSG akan meminta untuk apa-apa lagi. Tidak ada keperluan untuk Barcelona pergi ke sana kerana PSG akan bersedia untuk berunding dan tag harga akan sama dengan apa yang PSG mahu. Bagaimanapun, Barcelona tidak perlu pergi sejauh Perkara 17.”

Ia akan menjadi sangat menarik untuk melihat bagaimana semua hidangan ini untuk kedua-dua kelab dan Neymar terhadap Artikel 17. Sangat menarik untuk dicatat bahawa terdapat juga komplikasi lain untuk Barcelona, iaitu, pecahan pandangan lembaga di atas pemindahan Neymar dengan Lautaro Martinez kini ditayangkan sebagai satu lagi pilihan sesuai untuk menggantinya, dan juga keperluan mendesak untuk menjual Antoine Griezmann, dengan harapan kepada Manchester United, sebelum kelab Catalonia ini mampu mengikat perjanjian mendapatkan Neymar.

Dalam pandangan saya, suara Lionel Messi lah yang akhirnya akan terjelas di dengar dalam perkara ini.