Eropah Berita

Messi dan Ronaldo berpasangan menentang saingan ancaman baru

Ia sememangnya paling mengasyikkan, dan sangat menggalakan, untuk mengetahui bahawa ada sesetengah di kalangan selebriti eksklusif superstar yang tidak berundur bersembunyi ke dalam menara gading mereka untuk meluangkan waktu dan mengabarkan diri mereka dengan perhiasan mewah dan kemewahan sementara dunia di luar benteng-benteng berdinding tinggi tempat kediaman mereka memerlukan bantuan dan bantuan yang segera dan cemas, untuk menghindari kegagalan untuk menangkis pukulan ‘sledgehammer’ dari pandemik cornoravirus yang yang melanda semua di depannya.

Beberapa bintang-bintang hebat yang paling ikonik bola sepak kini telah melangkah ke hadapan dengan penuh peri kemanusiaan untuk meminjamkan bantuan yang sangat diperlukan untuk menolong menyenangkan nasib serta kehidupan lain orang manusia yang sungguh berkeperluan dalam hidup mereka setiap hari dalam serangan pandemik ini dari perkadaran global.

Lionel Messi dan Cristiano Ronaldo, dua bintang paling hebat sekali di arena bola sepak, telah pun mempunyai lebih daripada satu dekad yang telah diadu antara satu sama lain dalam pertempuran di antara kedua-dua gergasi ini dalam persaingan yang sengit, dengan mereka ini sering bertanding menentang satu sama lain semasa musim anugerah tahunan.

Walau bagaimanapun, kali ini kedua-dua bintang idola ini telah menyatukan tangan dalam pergabungan seperti pasukan ‘tag team’ WWE di arena global untuk menentang satu musuh baru yang memacu ketakutan dan putus asa ke dalam hati dan kehidupan ramai – ia itu pandemik koronavirus yang bukan sahaja menindas umat manusia tetapi kini membawa maut pada ramai.

Laporan dari Sepanyol dan Argentina telah mendedahkan bahawa kedua-dua superstar ini telah membuat sumbangan untuk melawan penyebaran virus covid-19 di negara masing-masing dan juga di Sepanyol. Tidak perlu dikatakan, kedua-dua sumbangan akan menghasilkan berbanyak manfaat paling berguna.

Makna dan nilai sebenar sumbangan kedua idola ini yang memang penting sekali ialah hakikat bahawa isyarat ini akan diambil sebagai contoh yang bersinar dan tidak mementingkan diri sendiri kepada selebriti lain dalam arena sukan untuk mengikuti di peringkat global.

Menurut Diario As, Messi telah mendermakan lebih dari satu juta dolar ke dua hospital, satu di Barcelona dan satu lagi di Argentina, di mana sumbangan pasti akan sangat dihargai, tidak perlu dikatakan. Di Catalunya sahaja, 282 kematian telah dicatit dan lebih daripada 8,000 disahkan menghidap penyakit ini. Sementara itu, di Argentina, pihak berkuasa telah mengesahkan 6 kematian dan 306 kes koronavirus.

Semasa ini, Cristiano Ronaldo dan ejennya, Jorge Mendes, bertekad untuk memberi bantuan di Portugal yang agak sikit berlainan, walaupun sama pentingnya, kepada dua hospital di situ. Mereka mendermakan semua peralatan yang diperlukan untuk menubuhkan beberapa unit rawatan intensif di hospital Santa María de Lisboa dengan 10 katil, alat pernafasan dan monitor-monitor jantung untuk setiap unit penjagaan intensif.

Di samping itu, kedua-dua orang Portugis ini turut menyumbangkan 15 katil dan alat penjagaan rapi dengan teknologi canggih kepada Hospital San Antonio di Porto untuk membantu memerangi coronavirus. Hospital itu pun cepat mengucapkan terima kasih kepada Ronaldo dan ejennya melalui siaran akhbar, selain menyatakan bahawa unit rawatan intensif disumbangkan oleh ikon bola sepak dan ejennya akan dinamakan sempena nama mereka.

“Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada Ronaldo dan Mendes atas inisiatif yang berguna mereka, terutama pada masa di mana negara kita memerlukan semua orang untuk menyumbang,” kenyataan akhbar itu dibacakan.

Sehingga kini sejak permulaan wabak itu, pihak berkuasa Portugis telah mengesahkan lebih daripada 2,300 kes koronavirus dengan 30 kematian.