Premier League UEFA

Liga Perdana tetap diselesai musim ini

Baru-baru ini adalah bahawa Liga Perdana kini sudah siap untuk menamatkan musimnya sekarang berikutan keputusan Euro 2020 UEFA untuk menangguhkan Euro 2020 selama setahun akibat daripada pandemik coronavirus.

UEFA telah memberi peluang kepada Liga Perdana untuk membalut musim domestik selepas secara rasmi menangguhkan Euro 2020 hingga musim panas yang akan datang. Badan pentadbir dalam langkah yang belum pernah berlaku sebelum ini olih sebab tekanan yang dikenakan dari persatuan 55 anggota mereka untuk menolak kejohanan perdana mereka hingga ke 2021 selepas mesyuarat kecemasan yang diadakan di Switzerland untuk meredakan penyebaran krisis coronavirus yang membimbangkan dengan cepat semenjak menjejaskan global sukan.

Euro 2021 kini akan berlaku antara 11 Jun hingga 11 Julai di sebilangan sedozen bandar-bandar Eropah. Dengan langkah terbaru ini dapatlah membebaskan, dan mewujudkan, masa tambahan yang diperlukan untuk liga domestik di seluruh Eropah untuk disambung semula dan selesai. Untuk membantu memudahkan dan mempercepatkan ini, satu kumpulan kerja telah digabungkan melibatkan semua wakil liga dan kelab untuk menghasilkan penyelesaian kalendar yang berdaya maju untuk memastikan kelancaran Liga Perdana tanpa kelewatan.

Selain UEFA, Liga Perdana akan mengadakan mesyuarat kecemasan pada hari Khamis untuk membincangkan pelan baru.

Akibat penangguhan Euro 2020 termasuk yang berikut:

  • Semua pertandingan dan pertandingan Uefa (termasuk persahabatan) untuk kelab dan pasukan kebangsaan untuk kedua-dua lelaki dan wanita telah ditahan sehingga notis selanjutnya.
  • Perlawanan perlawanan 2020 Euro yang dijadualkan pada akhir bulan ini akan dimainkan di jendela antarabangsa pada awal bulan Jun.
  • Keputusan mengenai tarikh untuk pertandingan Uefa lain dalam bola sepak lelaki dan wanita – termasuk Wanita Euro 2021, Liga Juara-Juara dan Liga Europa – akan diambil dan diumumkan dalam masa terdekat.

Presiden Uefa, Aleksander Ceferin berkata: “Kami berada di puncak sukan yang ramai orang hidup dan bernafas yang telah dilemahkan oleh musuh yang tidak kelihatan dan bergerak pantas ini.

“Kesihatan peminat, kakitangan dan pemain harus menjadi keutamaan dan semangat kami, Uefa membentangkan pelbagai pilihan supaya pertandingan dapat menamatkan musim ini dengan selamat – dan saya bangga dengan sambutan rakan-rakan saya di seluruh bola sepak Eropah.

“Terdapat semangat kerjasama yang nyata, dengan semua orang menyedari bahawa mereka perlu mengorbankan sesuatu untuk mencapai hasil yang terbaik.

“Adalah penting bahawa, sebagai badan pentadbir bola sepak Eropah, Uefa mengetuai proses dan membuat pengorbanan terbesar.

“Bergerak Euro 2020 datang dengan kos yang besar untuk UEFA tetapi kami akan melakukan yang terbaik untuk memastikan pembiayaan penting bagi akar umbi, bola sepak wanita dan perkembangan permainan di 55 negara kami tidak terjejas. Tujuan lebih daripada keuntungan adalah prinsip panduan kami dalam mengambil keputusan ini demi kebaikan bola sepak Eropah secara keseluruhan. ”

Langkah itu bukan tanpa kerugian kerana ia dijangka membebankan UEFA berjuta-juta dalam hasil yang hilang selain mewujudkan lebih banyak sakit kepala untuk mereka bergerak Euro 2020 ke arah musim panas yang akan datang, dengan salah satu isu utama ialah ketersediaan stadium yang sering digunakan untuk acara-acara lain seperti konsert terutama pada musim panas.

Terdapat juga senario bahawa sementara UEFA berada di tengah-tengah cuba untuk merundingkan tempahan stadium tertakluk kepada ketersediaan mereka, pemain di peringkat domestik boleh keluar dari kontrak pada akhir bulan Jun walaupun permainan liga masih perlu dimainkan.